+31(0)884321888
[javascript protected email address]
EU-steunprogramma voor groente en fruit opgeschort
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

EU-steunprogramma voor groente en fruit opgeschort

De Europese Commissie heeft besloten de steunmaatregelen ter waarde van 125 miljoen euro voor de groente- en fruittelers die door Russische sancties getroffen worden op te schorten. Er worden te veel dubieuze claims ingediend, deelde de commissie vandaag mee.

De commissie presenteerde het hulpprogramma op 18 augustus om bedrijven te helpen die het meest getroffen worden door de sancties. Maar omdat de vraag dusdanig toenam is in onderdelen van het programma het plafond al bereikt. In sommige gevallen werden cijfers opgegeven die vele malen hoger waren dan de totale gemiddelde jaarlijkse export vanuit de Europese Unie naar Rusland, aldus de commissie.

“De Europese Commissie blijft zich inzetten voor telers die door de Russische maatregelen plotseling een grote markt hebben verloren.”

LTO: OPSCHORTEN STEUN TUINDERS ONTERECHT

De algehele opschorting van het Europese steunprogramma voor de groente- en fruittelers die door Russische sancties getroffen worden is onterecht. Dat stellen LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) in een reactie.

LTO-voorzitter Jan Maat vindt dat het niet zo kan zijn dat alle tuinders uit alle EU-landen over een kam worden geschoren.

"De maatregelen worden op nationaal niveau uitgevoerd en in Nederland gelden strikte controles en criteria.”

De commissie presenteerde het hulpprogramma vorige maand. De vraag nam echter dusdanig toe dat in onderdelen van het programma het plafond al is bereikt. In sommige gevallen werden cijfers opgegeven die vele malen hoger waren dan de totale gemiddelde jaarlijkse export vanuit de Europese Unie naar Rusland, aldus de commissie. Nederlandse tuinders maken volgens LTO slechts zeer beperkt gebruik van de regeling, omdat ze “slechts” tien tot vijftien procent van de kostprijs krijgen vergoed.

LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) geven verder aan het toch positief te vinden dat de commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis zegt:

“Bij eerdere crisissituaties bleken ze namelijk effectief te zijn; voorkomen moet worden dat marktprijzen opnieuw instorten na de Russische boycot voor onder meer groenten en fruit uit de EU.”

Bron: NRC
11 sep. 2014 at 11:00