+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Egypte : Letter of Credit en ACI-systeem ook voor luchtvracht
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Egypte : Letter of Credit en ACI-systeem ook voor luchtvracht

We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen over Egypte en dan met name over de Letter of Credit en het ACI-systeem. Wanneer moet je dit nou gebruiken en hoe vul je dan alles in? Om je hierbij te helpen geven we hieronder een overzicht.

Letter of Credit

Een Letter of Credit is benodigd bij elke zending die naar Egypte gestuurd wordt met een waarde die hoger is dan 5000 USD.

Er zijn uitzonderingen gemaakt voor de volgende soorten producten:

  • Basis voedsel (thee, vlees, gevogelte, vis, graan, olie, melkpoeder, baby melk, bonen, linzen, boter en mais)
  • medicijnen
  • serums
  • precursor chemicaliën

Tevens zijn er uitzonderingen voor courier/express post zendingen en Multinationals die leveren aan hun lokale afdelingen in Egypte ( zgn. intercompany zendingen).

Vallen jouw producten niet onder één van de uitzonderingen dan zal je een Letter of Credit (L/C) moeten openen via een bank. Normaliter zal er gevraagd worden om het L/C nummer op alle documenten te zetten. In de webshop kan je dit bij het Certificaat van Oorsprong in het Opmerking veld zetten.

ACI-Systeem

Zendingen die via de boot verstuurd worden naar Egypte dienen al via het ACI-systeem te worden afgehandeld. Per 1 oktober 2022 wordt het ACI-systeem ook voor luchtvrachtzendingen verplicht. Sinds 15 mei 2022 is de pilot voor de luchtvrachtzendingen al begonnen, het is dus nu al mogelijk om ook luchtvrachtzendingen via het ACI-systeem af te handelen.

Voor jou als verzender houdt dit in dat je een registratie dient te doen op het Cargo-X systeem. Bij een nieuwe aanvraag stuur je dan jouw Cargo-X ID naar de ontvangende partij in Egypte. De ontvanger zal dan een ACID nummer genereren en die met jou delen. Dit nummer dient dan op alle documentatie te komen, dus ook op de factuur en het certificaat van oorsprong. Bij de aanvraag voor het Certificaat van Oorsprong kan je dit in het Opmerking veld vermelden (evt. samen met het LC nummer). Zie ook het artikel: Douane Egypte voert ACIS in voor inkomende zeevrachtzendingen

Het lijkt er op dat je bij het ACI-systeem geen Ambassade legalisatie meer nodig hebt en dat alleen Kamer van Koophandel voldoende is, maar check dit voor de zekerheid nog even met jouw ontvanger om problemen te voorkomen.

Ondersteuning

Mocht je ondersteuning willen hebben bij het opstellen van het L/C dan kan je contact opnemen met Elceco via info@elceco.com of door te bellen naar 0413 353 131. Elceco ondersteunt exporteurs (en importeurs) die zakendoen met het buitenland op basis van Letters of Credit. Ze helpen en ontzorgen door de afhandeling van de L/C's op zich te nemen.

Bronnen:
ACI: CargoX
Letter of Credit: Elceco

10 jun. 2022 at 09:41
2 min
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent