+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Douanecontrole, wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Douanecontrole, wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen?

Als je een uitvoeraangifte hebt aangevraagd, bestaat er de kans dat de douane de aangifte eruit haalt voor een douane controle. Dit kan zowel een fysieke controle als een documenten controle zijn. Indien jouw aanvraag op controle valt zal onze Customer Service contact met je opnemen.

Documenten controle

In geval van een documenten controle zullen we de factuur en eventuele bescheiden bij je opvragen en deze per email delen met de douane. In geval van een documenten controle zal de douane de documenten controleren en daarna in de meeste gevallen de aangifte gewoon vrijgeven.

Fysieke controle

Bij een fysieke inspectie zal na het insturen van de factuur en mogelijke bescheiden een Plato nummer gedeeld worden door de douane. Deze wordt door onze Customer Service met je gedeeld, een douanebeambte zal dan binnen 3 uur op de locatie van de goederen zijn om de goederen te inspecteren.

Nadat de inspectie uitgevoerd is, moet het nog administratief afgerond worden. Het kan dus even duren voordat je aangifte ook daadwerkelijk vrijgegeven wordt en je een kopie per email ontvangt.

Vrijgave aangiften

Zodra een aangifte op controle valt, mogen de goederen niet vertrekken totdat de douane de aangifte vrijgegeven heeft en je de uitvoeraangifte ontvangen hebt.

Mocht je nou ontdekken dat je een fout gemaakt hebt in de aangifte en hij valt in controle, dan zal je ook eerst moeten wachten op de controle en vrijgave. Je kan vervolgens Customer Service mailen om de aangifte te annuleren. Daarna kan je pas een nieuwe aangifte indienen voor dezelfde zending.

07 jul. 2022 at 10:40
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent