+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Douane gaat strijd aan met veroorzakers mismatches
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Douane gaat strijd aan met veroorzakers mismatches

De douane gaat op korte termijn handhavend optreden tegen veroorzakers van zogenaamde mismatches. Voordat de douane hiertoe overgaat, wordt eind januari eerst een voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met FENEX, EVO en de VNC.

In Nederland moet voor alle goederen die gelost worden een ‘summiere aangifte voor tijdelijke opslag’ worden gedaan. Deze summiere aangifte wordt doorgaans gedaan door de cargadoor namens de gezagvoerder van het schip. Alle geloste goederen moeten vervolgens een opvolgende douanebestemming krijgen, bijvoorbeeld door ze te plaatsen onder de regeling ‘in het vrije verkeer brengen’ (invoer) of douanevervoer.

Regelmatig fout

Toezicht of alle goederen een opvolgende douanebestemming hebben gekregen, vindt achteraf plaats met behulp van een geautomatiseerde afschrijvingsmodule. Voor dit toezicht is het van groot belang dat de summiere en de opvolgende aangifte automatisch aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dit gaat regelmatig fout. In dat geval is sprake van een mismatch.

De drie grootste oorzaken voor mismatches zijn:

  • Hoeveelheidverschillen, vooral het gewicht
  • Referentie naar meerdere aangiftes
  • Onjuist invullen van de opvolgende aangifte

Informatiefolder

De douane heeft hier samen met FENEX, EVOen de VNCaan de hand van een informatiefolder eerder al aandacht voor gevraagd. In deze folder staat onder andere beschreven welke problemen mismatches veroorzaken en hoe deze te voorkomen zijn.

Drastische aanpak

Deze (vrijblijvende) oproep leidde echter niet tot het gewenste resultaat. Om die reden kiest de douane nu voor een meer drastische aanpak.

Aanmelden

Voordat de douane hiertoe overgaat, organiseert zij eerst een voorlichtingsbijeenkomst. Dit gebeurt in samenwerking met FENEX, EVO en de VNC. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 januari aanstaande in Rotterdam (van 13.00u tot 14.45u en van 15.00u tot 17.00u). Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid, meldt u dan snel aan via douane.drh.bcp@belastingdienst.nl.

Bron: EVO

14 jan. 2015 at 12:00