+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Douane Egypte voert ACIS in voor inkomende zeevrachtzendingen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Douane Egypte voert ACIS in voor inkomende zeevrachtzendingen

Sinds 1 oktober 2021 stelt Egypte (als eerste land) het gebruik van het ACI-systeem verplicht voor export naar Egypte. Het systeem is bedoeld om de douaneprocedures te versnellen en de grensbeveiliging te verbeteren.

Het Advanced Cargo Information System (ACIS) is een nieuw douanesysteem dat vereist dat vrachtgegevens en verzenddocumenten (handelsfactuur, paklijst, concept/kopie vrachtbrief en Certificaat van Oorsprong) uiterlijk 48 uur voor het vertrek van het schip aan de Egyptische douane worden verstrekt.

Stappenplan

  1. Registratie voor het systeem verloopt via het platform van CargoX. Registratie is gratis. Na je registratie ontvang je van CargoX een persoonlijke digitale handtekening, een zogeheten blockchain key. In de vervolgstappen bevestig je jouw bedrijfs- en bankgegevens. De laatste stap is een verificatiestap. De vervolgstappen kosten eenmalig 15 US-dollar.

  2. In het ACI-systeem moet de importeur voor elke zending een uniek (19-cijferig) ACID(Advanced Cargo Information Declaration)-nummer aanvragen. Dit verzoek moet worden gedaan op het Egyptische douaneportaal www.nafeza.gov.eg. Dit nummer vermeld je op de documenten.

  3. Minimaal 48 uur voor vertrek van de zending verstuur je de benodigde documenten met je persoonlijke digitale handtekening naar je Egyptische klant. Hiervoor maak je een ACI-envelope aan via CargoX, waarin je de documenten uploadt. Voor uploaden en versturen van documenten rekent CargoX kosten.

ACIS per 1 oktober 2021 verplicht voor zendingen via zeehavens

Het Advanced Cargo Information System (ACIS) is per 1 oktober 2021 verplicht voor alle importzendingen via zeehavens in Egypte. Als het ACID niet op de transportdocumenten, factuur of paklijst vermeld staat, worden de goederen niet ingeklaard, maar ongelost teruggestuurd op kosten van de vervoerder of zijn vertegenwoordiger.

Bron: KVK

13 dec. 2021 at 00:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent