+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Cruciale week Brexit-onderhandelingen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Cruciale week Brexit-onderhandelingen

De Brexit is geregeld. Maar de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het VK en de EU verlopen stroef. Een nieuwe crisis dreigt. Deze week is voorlopig de laatste week dat er over die handelsdeal onderhandeld wordt, een akkoord gaat waarschijnlijk niet bereikt worden.

Importheffingen- en barrières

Daardoor dreigt alsnog weer het no deal-scenario als de overgangsperiode aan het einde van dit jaar voorbij is. In dat geval komt er een handelsrelatie volgens de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat betekent importheffingen- en barrières met vermoedelijk grote schade voor bedrijven aan beide kanten van het kanaal.

Er is een uitweg voor dit scenario, als de Britten om verlenging van de overgangsperiode vragen. Dat zou uiterlijk eind juni moeten gebeuren. De Britse premier Boris Johnson heeft altijd gezegd dit niet te zullen doen.

Lees ook onze Brexit Tijdlijn

Compromis als tussenoplossing

Om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken, heeft de EU als tussenoplossing een compromis voorgesteld. Er kan nagedacht worden over versoepeling van de eisen, mits de Britten toezeggen hetzelfde te doen. Het gesprek hierover is tot 'chefsache' gebombardeerd tijdens een top eind deze maand. Oftewel, er wordt op hoger niveau gepraat over de voortgang. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zal dan praten met premier Johnson. Mogelijk zijn ook Charles Michel en David Sassoli, voorzitters van de Europese Raad van regeringsleiders en het Europese Parlement, daarbij aanwezig. Er is nog geen exacte datum voor deze topontmoeting.

Ik exporteer naar het VK, wat nu?

Bij een no deal Brexit gaan aan het einde van dit jaar alle douaneformaliteiten in die gelden voor derde landen. Het maken van een uitvoeraangifte (EX-A) is dan verplicht. Wij raden je aan om je op dit scenario voor te bereiden. Maak nu gratis een account aan. Heb je vragen of wil je hulp? Bel of mail ons gewoon!

Bron: RTL nieuws

03 jun. 2020 at 13:00