+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Britten: definitief geen verlenging overgangsperiode
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Britten: definitief geen verlenging overgangsperiode

De Brexit is al langer een feit. Op 31 december dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Tot die tijd zitten we in een overgangsperiode. Er is een lange tijd sprake geweest van het verlengen van deze overgangsperiode. Maar de Britten hebben definitief laten weten dat dit niet gaat gebeuren.

De Britse minister Michael Gove (Kabinetszaken) heeft aan de Europese Commissie formeel bevestigd dat Londen géén verlenging van de overgangsperiode voor de Brexit vraagt. Hij heeft dat tegen vicevoorzitter Maroš Šefčovič gezegd tijdens online-overleg over de Brexit. Een duidelijke definitieve 'nee' volgens Šefčovič. De Britten kunnen zich nog tot 1 juli bedenken, maar volgens de EU-commissaris kon de boodschap niet duidelijker zijn. Ook de Britse premier Boris Johnsen is duidelijk: “Vanaf 1 januari 2021 zijn wij weer een volledig onafhankelijk land”.

Top-overleg na onderhandelingsrondes

De afgelopen maanden vonden er tijdens de coronacrisis onderhandelingen plaats via video-verbinding. Deze onderhandelingen verliepen stroef en er werd maar geen vooruitgang geboekt. Dit zorgde ervoor dat er afgelopen maandag overleg plaatsvond op een hoger niveau. Aanwezig waren Boris Johnson, EU-president Charles Michel, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU parlementsvoorzitter David Sassoli.

Intensiveren van de onderhandelingen

Na kort overleg blijkt dat de partijen zich aansluiten bij de intentie van beide onderhandelaren Michel Barnier (namens de EU) en David Frost (namens het VK). Zij willen de gesprekken in de aankomende weken intensiveren. Het gaat om het creëren van de juiste voorwaarden om een akkoord te bereiken en deze te ratificeren (bekrachtigen) voor het einde van dit jaar. De eerstvolgende onderhandelingsronde staat gepland voor de week van 29 juni in Brussel, waarna in juli wekelijks door wordt vergaderd. Na twee weken pauze zitten de teams van 17 tot 21 augustus weer aan tafel in Brussel. Het overleg gaat ook in september door.

Wat heb je nodig voor een Brexit uitvoeraangifte?

Het VK verlaat de EU en daarmee maakt het geen onderdeel meer uit van het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie. En wanneer jouw goederen dit vrije verkeer verlaten heb je een digitaal document nodig voor de Douane. Een uitvoeraangifte (EX-A), ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument of export declaration. Dit document maak je vóór het vertrek van jouw zending. Lees hier wat je nodig hebt om een uitvoeraangifte aan te kunnen vragen. Heb je vragen? Bel ons gerust!

Bron: Europa-Nu

16 jun. 2020 at 10:30