+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: what's driving the EU on rules of origin?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: what's driving the EU on rules of origin?


Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, deelt maandelijkse zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.

'What's driving the EU on rules of origin?' Met deze kop opent de Financial Times van 29-10 jl. een artikel inzake het door de EU ingenomen standpunt over het al dan niet heffen van invoerrechten over producten die vanaf het VK ingevoerd worden. Met name autofabrikanten maken zich zorgen, immers de (financiële) belangen zijn groot.

Het artikel beroept zich op bronnen binnen het team van EU Brexit onderhandelaars: “The source of concern in cases is the same: the EU’s negotiating stance on the rules that will be used to determine whether goods are British or European, and so eligible for tariff-free trade.” Bron: Financial Times

Er is nog steeds geen duidelijkheid of de Douane technische invulling van origine van belang gaat zijn voor de vaststelling van de hoogte van invoerrechten bij invoer van producten uit het VK in de EU of vice versa. Als het wel tot een trade-deal gaat komen om wederzijdse heffing van invoerrechten te voorkomen of beperken, zal er een invulling komen van het begrip origine in het kader van de trade-deal.

In het huidige handelsverkeer wordt algemeen het Certificaat van Oorsprong gebruikt voor het aantonen van de origine van producten. Dit certificaat wordt in Nederland afgegeven door de Kamer van Koophandel. De complexiteit van het bepalen van het land van origine is groot, vooral bij samengestelde producten. Exporteurs die hun producten al jarenlang naar diverse landen over de wereld zenden zijn waarschijnlijk al bekend met het aanvragen van dergelijke Certificaten van Oorsprong. Degene die door Brexit voor het eerst met de Douane te maken gaan krijgen niet. Het Certificaat van Oorsprong kan nog wel eens belangrijker worden dan we nu denken voor alle exportzendingen naar het VK. Het is zeker raadzaam om voor iedere zending naar het VK een CvO mee te sturen, als de afnemer daar om vraagt. Niet op basis van een wettelijke verplichting, maar ‘better safe than sorry’?

Exportdocumenten.com en Uitvoeraangifte.com: snel, gemakkelijk en voordelig. Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!

17 nov. 2020 at 10:00