+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: handelsverkeer in het ongewisse
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: handelsverkeer in het ongewisse

In zijn maandelijkse blog deelt Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.

Vrijdagochtend 13-12. De kranten staan er vol van: er wordt een glanzende verkiezingsoverwinning verwacht van de Conservatieven. De inwoners van het VK hebben zich daarmee ook uitgesproken voor een Brexit. Als we de voorspellingen mogen geloven dan wordt het zelfs een ruime meerderheid voor de partij van Boris Johnson zodat het erop lijkt dat er geen belemmeringen meer zijn om een Brexit door het parlement te loodsen. Boris Johnson heeft in de afgelopen maanden meermalen bevestigd dat hij vast zal houden aan de datum van 31 januari 2020 als hij een meerderheid in het parlement kan bemachtigen.

Hiermee lijkt (eindelijk) een einde te komen aan de politieke onzekerheid, maar het handelsverkeer blijft in het ongewisse. Theoretisch moet voor het einde van de transitieperiode per 31-12-2020 een volledig handelsakkoord zijn. Deze termijn is (te) kort volgens specialisten in dergelijke onderhandelingen. Politici hameren op het ultimatum van de datum en delen stellig dat van uitstel geen sprake kan zijn. We weten allemaal de waarde van dergelijke ‘stellige’ uitspraken in te schatten. Kortom, het proces is weer wat verder doorlopen maar het einde is nog niet in zicht.

Los van de constatering dat het nog serieus tijd gaat vergen voordat een definitief akkoord is gevormd, is er nog weinig zicht op de inhoud van een akkoord. Als het politieke spel is uitgespeeld en de macht weer opnieuw is verdeeld, wordt tussen het VK en EU een akkoord uit-onderhandeld dat voor beide partijen acceptabel moet zijn. Daar zijn allerlei varianten mogelijk. Er is en blijft een grote afhankelijkheid van elkaar. Het VK wil meer handelsvrijheid. Onlosmakelijk gevolg hiervan is het verlaten van de Douane-unie. Dat betekent het invoeren van douaneformaliteiten ook al zullen de heffingen over en weer in nagenoeg alle gevallen uitblijven. Een verstandige onderneming zorgt dat het daarop voorbereid. Gelukkig heeft hedendaagse technologie daar een oplossing voor.

Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel, goedkoop. Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!

16 dec. 2019 at 15:00