+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: gaat het ervan komen, een einde aan de onzekerheid?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: gaat het ervan komen, een einde aan de onzekerheid?

In zijn maandelijkse blog deelt Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.

In mijn blog van juni heb ik stil gestaan bij de vernietigende werking van onzekerheid. Alle recente berichtgevingen in de media duiden erop dat Boris Johnson in ieder geval aanstuurt op het verlaten van de EU op 31 oktober a.s. Of dit met een deal of no-deal wordt, zal naar mijn verwachting tot vlak voor deze datum onduidelijk blijven. De EU blijft bij haar eerder gemaakte statement: behoud van de integriteit van de interne markt van de EU en geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het VK blijft de onderhandelde deal verwerpen, dreigt met een no-deal scenario en stelt de betaling van haar bijdrage aan de EU ter discussie.

Dit politiek spel zal, naar mijn verwachting, in de komende periode richting de datum van 31 oktober nog aanhouden. Voor EU-ondernemingen die zakendoen met VK-ondernemingen is dat minder relevant. Het gaat om de inschatting van de waarschijnlijkheid van een Brexit op 31 oktober, niet zozeer om de inhoud van het akkoord. Volgens de Engelse wedkantoren zijn de kansen voor een Brexit 8/13; ook niet echt een duidelijke aanwijzing.

Ondernemingen die duurzaamheid in hun strategie hebben opgenomen en daar ook uitvoering aan geven, doen niet aan inschattingen. Zij zorgen dat ze klaar zijn voor een verandering die mogelijk aanzienlijke impact op hun bedrijfsvoering heeft. Voor ondernemingen met handelsrelaties in het VK met een materieel belang is de kans op een Brexit meer dan voldoende aanleiding om goed voorbereid te zijn. Waarschijnlijk is er al uitvoerig overleg geweest met elkaar en zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo niet, dan is het hoogst tijd om dat alsnog te doen.

Een gevreesd knelpunt dat bij de voorbereiding aan de orde komt is het doen van uitvoeraangiften bij de Nederlandse Douane. Gelukkig is daar een gebruikersvriendelijke oplossing voor bedacht: Uitvoeraangifte.com. Net zo eenvoudig als online bankverkeer tussen beide landen kan een Nederlandse onderneming online een exportaangifte bij de Nederlandse Douane indienen. Technologie maakt het mogelijk om ingewikkelde processen online eenvoudig af te handelen. De Britse afnemer verzorgt de importaangifte aan de kant van het VK, aldus wordt aan alle douaneformaliteiten voldaan.

Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel, goedkoop.

Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!

02 sep. 2019 at 11:09