+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Blog - Eerste Hulp Bij Export - Leveranciersverklaringen.. dit is wat je moet weten
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Blog - Eerste Hulp Bij Export - Leveranciersverklaringen.. dit is wat je moet weten

Heb je een oorsprongsdocument nodig voor goederen die je hebt verkocht aan je klant, dan dien je hiervoor bewijslast aan te leveren bij de KVK. Zijn de goederen ingekocht bij een in de EU gevestigde toeleverancier en verkoop je deze één op één door zonder dat er bewerkingen worden verricht in eigen bedrijf, dan heb je te maken met handelsgoederen. In dit geval dien je als bewijslast een leveranciersverklaring aan te leveren, en dát blijkt in de praktijk nog wel eens lastig te zijn!

In dit artikel leg ik je uit wat een leveranciersverklaring is, wat het verschil is tussen een preferentiële en niet-preferentiële leveranciersverklaring en geef ik je tips voor het aanvragen van een leveranciersverklaring bij je toeleverancier.

Wat is een leveranciersverklaring?

Een leveranciersverklaring is een verklaring van je leverancier over de oorsprong van de goederen die hij heeft geleverd. Het is belangrijk dat degene die de verklaring invult kennis van zaken heeft. Zo wordt er nog wel eens een verkeerde template gebruikt die niet meer geldig is of wordt oorsprong en herkomst met elkaar verward. Worden de goederen verkocht door een leverancier gevestigd in Frankrijk, dan betekent dit nog niet dat de oorsprong van de goederen ook Frankrijk is, terwijl dit wel geldt voor de herkomst van de goederen.

De templates van de juiste leveranciersverklaringen kun je hier downloaden.

Het verschil tussen een preferentiële en niet preferentiële leveranciersverklaring

Wil je een EUR.1-certificaat aanvragen dan heb je een leveranciersverklaring voor producten van preferentiële oorsprong (2015/2447) nodig. Middels deze leveranciersverklaring verklaard de leverancier dat de geleverde goederen preferentiële EU oorsprong hebben en dat deze voldoen aan de oorsprongsregels die van toepassing zijn in het preferentiële handelsverkeer met het land waarnaar jij exporteert. De oorsprongsregels zijn opgenomen in zogenaamde oorsprongsprotocollen bij de betreffende overeenkomsten en kunnen per land verschillen.

Voor meer informatie over de bewijslast voor het EUR.1 verwijs ik je graag door naar het artikel: Bewijslast voor het eur.1-certificaat.

De Leveranciersverklaring voor producten van niet-preferentiële oorsprong is vereist wanneer er bij de Kamer van Koophandel (KVK) een Certificaat van Oorsprong wordt aangevraagd. Middels deze verklaring wordt aangetoond welke oorsprong de betreffende goederen hebben.

Hoewel een leveranciersverklaring alleen ingevuld mag worden door bedrijven die in de EU gevestigd zijn, is bij deze variant wel iedere oorsprong toegestaan. Koop je de goederen in bij een leverancier in Frankrijk maar zijn ze geproduceerd in Japan, dan kun je deze verklaring dus gewoon gebruiken. Met het afgeven van de leveranciersverklaring van niet-preferentiële oorsprong verklaart de toeleverancier dat de goederen voldoen aan de Oorsprongsregels van het Douanewetboek van de Unie.

Voor meer informatie over de bewijslast voor het Certificaat van Oorsprong verwijs ik je graag door naar het artikel: Bewijslast voor het Certificaat van Oorsprong

Tips voor het verkrijgen van een leveranciersverklaring

Je bent bezig met het aanvragen van je oorsprongsdocument en komt er op dat moment achter dat je nog niet in het bezit bent van de vereiste bewijslast, namelijk een leveranciersverklaring.

Veel leveranciers vinden het "gedoe" om een leveranciersverklaring in te vullen, bovendien wordt het vrij plotseling aangevraagd. Hoe kun je je leverancier een handje helpen zodat hij de verklaring zo snel mogelijk kan afgeven of nog beter, hoe kun je er in de toekomst voor zorgen dat je al in het bezit bent van de leveranciersverklaring voordat je de aanvraag voor het oorsprongsdocument indient.

Hieronder deel ik een aantal handige tips:

  • Vul de leveranciersverklaring alvast voor je leverancier in
  • Laat je leverancier een verklaring voor herhaald gebruik invullen
  • Vraag de leveranciersverklaring direct op bij inkoop

Jij weet om welke goederen het gaat en naar alle waarschijnlijkheid weet je ook de oorsprong. Je kunt daarom de verklaring al bijna volledig invullen. Je leverancier hoeft deze alleen nog maar te ondertekenen en af te drukken op briefpapier.

Koop je een product/producten regelmatig in bij je leverancier, laat hem dan een leveranciersverklaring voor herhaald gebruik invullen. Bij een leveranciersverklaring voor herhaald gebruik kan verwezen worden naar een lijst met producten waarom de oorsprong per product vermeld staat. Deze leveranciersverklaring is 2 jaar geldig, wat betekent dat je niet steeds opnieuw je leverancier hoeft lastig te vallen.

Om je leverancier wat meer tijd te geven voor het invullen van een leveranciersverklaring, is het verstandig om de leveranciersverklaring al aan te vragen op het moment van inkoop. Zo is deze altijd voorhanden op het moment dat je deze nodig hebt.

Hopelijk geeft dit artikel wat meer helderheid over de leveranciersverklaringen en ik hoop natuurlijk dat je iets aan mijn tips hebt!

Heb je nog vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om mij te mailen via: marieke@exportdocuments.com.

Overzicht blogreeks Eerst Hulp Bij Export 2020:

25 feb. 2020 at 10:30
3 min
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent