De Eerste Kamer bespreekt op dinsdag 13 oktober hoe de besluitvorming over CETA verder zal plaatsvinden. Op dit moment bezitten de regeringspartijen geen meerderheid van de zetels. De kans bestaat dus dat de Eerste Kamer het verdrag niet goedkeurt.
CETA is een zogeheten gemengde overeenkomst, waarin naast afspraken over handel ook afspraken over investeringsbescherming zijn gemaakt. De handelsafspraken zijn direct na ratificatie door het Canadese parlement en het Europees Parlement in werking getreden. Op het gebied van handel is de Europese Unie (EU) bevoegd om afspraken te maken namens de 27 landen.
Lees hier meer over wat CETA voor jou betekent: 'Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada is ingegaan op 21 september 2017'
Cypriotische regering stemt tegen
CETA is inmiddels geratificeerd door 14 EU-lidstaten: Denemarken, Estland, Finland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. Op 31 juli 2020 heeft het Cypriotische parlement tegen CETA gestemd omdat de kaassoort halloumi in dit handelsverdrag geen specifieke bescherming krijgt. Hoopgevend is dat de Cypriotische regering aangeeft zich nog gebonden te voelen aan het verdrag, en verwacht dit later in het jaar nogmaals in stemming te brengen.
Handelsafspraken kunnen worden teruggedraaid
Wanneer CETA niet wordt geratificeerd in één van de lidstaten, komt het gehele verdrag te vervallen en moeten ook de handelsafspraken worden teruggedraaid. "Het niet ratificeren van CETA zou een flinke stap terug betekenen voor de handelsafspraken met Canada, en voor afspraken over standaarden, duurzaamheid en arbeidsnormen. Hier is het Nederlandse mkb, maar ook de consument en burger, niet bij gebaat.” Aldus Bart Jan Koopman directeur van evofenedex.
Andere handelsverdragen
De handelsverdragen van de EU met Mexico, Chili en de Mercosur-landen zijn ook gemengde overeenkomsten. Omdat ook deze verdragen nog aan het Nederlandse parlement moeten worden voorgelegd, is de besluitvorming over CETA ook hiervoor van belang. Dit geldt niet voor de handelsverdragen met Vietnam en Singapore, omdat daarvoor is afgesproken afzonderlijke vrijhandels- en investeringsbeschermingsovereenkomsten te ondertekenen.
Bron: evofenedex