+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Belangrijk! Controleer jouw aangiften op aanzuivering
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Belangrijk! Controleer jouw aangiften op aanzuivering

Ben je al klant bij ons en heb je onlangs of in het verleden een uitvoeraangifte ingediend via onze webshop? Dan is dit artikel misschien voor jou van toepassing. We vragen je namelijk om altijd jouw uitvoeraangifte aan te zuiveren. In sommige gevallen gebeurt dit niet.

Jouw uitvoeraangifte kan door de Douane ongeldig verklaard worden. Als de aangifte ongeldig verklaard is kan je hier dus niet mee aantonen dat goederen de EU verlaten hebben en kan je geen 0%-tarief of teruggaaf voor omzetbelasting hanteren. We vragen jou om actie te ondernemen. Lees hieronder wat je moet doen.

Controleer om welke uitvoeraangifte het gaat

Dit kun je binnen je account doen via het ‘Orderoverzicht’. In de kolom ‘Uitvoeraangifte status’ kun je zien om welke aangifte het gaat. De status van deze aangifte is dan ‘Followup Requested*'. Dit betekent dat er nog geen Bewijs van Uitvoer (POE) beschikbaar is. Het is op dit moment voor de Douane nog onduidelijk of de goederen van deze zending de EU al verlaten hebben. Zijn de goederen geëxporteerd of (nog) niet?

*De status 'Followup Requested' verschijnt als er binnen 30 dagen na het aanmaken van de aangifte nog geen aanzuivering is geweest.

Er zijn drie mogelijke scenario's:

1. De goederen zijn (nog) niet geëxporteerd

Als deze uitvoeraangifte nog niet gebruikt is, kan je wachten totdat dit wel gaat gebeuren (dit moet wel binnen een half jaar gebeuren). Advies: check een paar dagen nadat de uitvoeraangifte gebruikt is graag nogmaals de status in het orderoverzicht. De status zou verandert moeten zijn in Completed. Is dat niet het geval en blijft er Followup Requested staan, kijk dan bij punt 3 hieronder.

2. De goederen gaan niet meer geëxporteerd worden

Als je deze uitvoeraangifte niet meer gaat gebruiken, dan vernemen wij dat graag. Wij verklaren de uitvoeraangifte dan ongeldig in het douanesysteem. Hiervoor mag je een mail sturen naar info@uitvoeraangifte.com met het MRN nummer en reden van annulering.

3. De goederen zijn al geëxporteerd

Als de goederen al geëxporteerd zijn, dan moet jouw uitvoeraangifte nog aangezuiverd worden. Op deze pagina kan je lezen welke acties je kunt ondernemen om dit alsnog te regelen.

Als je over alternatieve bewijslast (zie het bovenstaande artikel) beschikt dan kan je dit per mail sturen naar info@uitvoeraangifte.com. Geef in de mail even aan om welk MRN document het gaat, wij zetten deze alternatieve bewijslast dan door naar de Douane zodat de aangifte aangezuiverd kan worden.

Status 'Completed'

Zodra de Douane de alternatieve bewijslast geaccepteerd heeft, verandert de status naar Completed. Nu is de POE (Bewijs van uitvoer) als document te downloaden onder de kolom Beschikbare Documenten.

Let op! Geen aanzuivering?

Na 150 dagen verklaart de Douane automatisch de uitvoeraangifte ongeldig indien er geen Confirmation of Exit (Bewijs van Uitvoer) beschikbaar is. Als de aangifte ongeldig verklaard is kan je hier dus niet mee aantonen dat goederen de EU verlaten hebben en kan je geen 0%-tarief of teruggaaf voor omzetbelasting hanteren.

Vragen over jouw aangifte?

Heb je vragen over jouw aangifte of de aanzuivering van jouw aangifte? Neem gerust contact op met mij of mijn collega's van het Customer Service team via +31(0)88-4321888 of mail ons op info@uitvoeraangifte.com.

10 jan. 2022 at 09:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent