+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Ambassade legalisatie regelen voor Jemen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Ambassade legalisatie regelen voor Jemen

Het is al ruim 6 jaar zeer onrustig in Jemen. De regering staat lijnrecht tegenover de Houthi-rebellen. Mede door geopolitieke invloeden van, volgens diverse media, voornamelijk de Verenigde Staten en Saudi-Arabië wordt het land verscheurd. Hierin wordt onder andere gesproken van burgeroorlog en hongersnood. Door de corona crisis escaleert de situatie alleen nog maar verder. In dit artikel beschrijf ik hoe deze situatie van invloed kan zijn op het aanvragen van exportdocumenten.

Als exportdocumenten.com kunnen wij natuurlijk niet precies uitleggen hoe de vork in de steel zit bij een ingewikkeld en geopolitiek probleem zoals in Jemen. Maar dit soort conflicten uiten zich wel vaak in de beschikbaarheid en procedures van de lokale ambassade in Nederland.

Ik durf niet te beweren dat er een direct verband is, maar het lijkt er op dat de lokale ambassades zich zelfstandiger gedragen bij instabiele situaties als deze. Hieronder zal ik kort uitleggen wat wij hier in het geval van Jemen van merken en op welke manier je het gemakkelijkst toch je ambassade stempel kunt regelen.

Aanvullende eis Jemen

De ambassade van Jemen komt al jaren met aanvullende eisen om voor hunzelf enige zekerheid in te bouwen. De aanvullende eis was tot nu toe vaak een statement waarin informatie over de zending en de afzender bevestigd moest worden.

Maar op dit moment lijkt het er zelfs op dat de ambassade van Jemen geen documenten meer wil legaliseren voor zendingen die vertrekken naar gebieden die op dit moment in handen zijn van de rebellen.

Het invullen van de juiste 'port of arrival'

Voor de ambassade van Jemen is de port of arrival het meest relevant. Dat betekent dus dat je duidelijk moet aangeven wat het vliegveld of haven van bestemming is. Dit kun je het beste aangeven op je verkoopfactuur, paklijst en/of Certificaat van Oorsprong.

Toegestane bestemmingen op dit moment zijn:

  • Vliegvelden: Aden, Ryan of Seiyon
  • Havens: Aden, Mukala of Alsheer

Wij gaan ervan uit dat het regelen van een ambassade stempel op dit moment geen probleem is zolang één van deze havens of vliegvelden vernoemd zijn. Garanties kunnen wij natuurlijk niet geven. Daarnaast wijzen we erop dat de situatie dagelijks kan wijzigen.

Aanvullende verklaring als alternatief

Lukt het niet om de port of arrival toe te voegen op factuur, paklijst of op het Certificaat van Oorsprong? Dan kun je als alternatief in de vorm van een aanvullende verklaring proberen uit te leggen dat de zending niet is gericht aan bezet gebied.

De werkelijkheid is vaak dat dit soort richtlijnen worden aangepast zonder goede communicatie. Maar wij proberen jou zo goed mogelijk op de hoogte te houden van dit soort ‘best practices’. Als je een aanvraag indient in onze webshop dan geeft ons Customer Service team altijd feedback op je aanvraag.

Twijfel je over je aanvraag?

Maar mocht je van tevoren al twijfels hebben over je aanvraag of enige behoefte om met ons te sparren, dan sta ik of mijn collega's van het Customer Service team altijd voor je klaar.

25 apr. 2021 at 09:00
Gepubliceerd door:
Rens Spijkers
Customs Compliance Operator