+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Aanzuivering van een uitvoeraangifte
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Aanzuivering van een uitvoeraangifte

Soms heb je een zending waarvoor je een uitvoeraangifte meegeeft aan een klant en de klant zelf het vervoer van de zending regelt. Het kan dan nog wel eens voorkomen dat de uitvoeraangifte niet wordt aangezuiverd. Bij het navragen bij de klant ontvang je geen reactie, of er wordt aangegeven dat er naar gekeken zal gaan worden maar de tijd verstrijkt en de ‘Confirmation of Exit’ blijft uit…

Wanneer een uitvoeraangifte niet wordt aangezuiverd en er dus geen ‘Confirmation of Exit’ wordt ontvangen kan dit voor een aantal problemen zorgen. Omdat de zending niet aangezuiverd is, kan niet aangetoond worden dat de goederen daadwerkelijk de Europese Unie hebben verlaten. Hierdoor kan geen 0-tarief of teruggaaf voor de omzetbelasting gehanteerd worden. De uitvoeraangifte kan ook ongeldig verklaard worden door het kantoor van uitvoer wanneer de aangifte na 150 dagen geen aanzuivering heeft ontvangen.

Uitvoeraangifte niet aangezuiverd, wat nu?

Wanneer een uitvoeraangifte niet op de gebruikelijke manier wordt aangezuiverd zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  • Ga na bij de klant of de goederen de Europese Unie wel hebben verlaten.
    Mochten de goederen de Europese Unie niet verlaten hebben, en ook niet gepland staan om de Europese Unie te verlaten, kan de uitvoeraangifte ongeldig verklaard worden. BTW kan in dit geval doorbelast worden aan de klant.
  • Ga na welk kantoor van uitgang er is gebruikt en op welke datum dit is gebeurd.
    Het kan voorkomen dat een aangifte niet afgemeld wordt omdat er gebruik is gemaakt van een andere kantoor van uitgang dan aangegeven staat op de aangifte. Er kan bij het gebruikte kantoor van uitgang om een bevestiging worden gevraagd, hierdoor kan de aangifte alsnog aangezuiverd worden.
  • Vraag alternatieve bewijslast op en zet deze bewijslast door naar de Douane.
    Een aantal voorbeelden van alternatieve bewijslast zijn: Een invoerdocument van een land buiten de EU, een ander door de Douane van een land buiten de EU gecertificeerd document, een pakbon die door de geadresseerde buiten EU is gewaarmerkt en afgetekend, een afgetekend vervoersdocument buiten de EU, een verklaring van de vervoerder of het betalingsbewijs van de factuur. In veel gevallen zal er een combinatie van verschillende bewijsstukken nodig zijn.

Mocht de klant deze informatie niet aan kunnen leveren, kun je altijd vragen of je hierover zelf contact mag opnemen met het bedrijf dat de zending heeft vervoer of met het bedrijf de douaneformaliteiten buiten de Europese Unie heeft verricht.

Tip voor logistieke dienstverleners of transporteurs: 'Uitvoeraangiften doen voor jouw klant(en)'

Voorkomen dat een uitvoeraangifte niet wordt aangezuiverd

Het najagen van informatie om een uitvoeraangifte aan te kunnen zuiveren kan een flinke taak zijn. Helaas ligt de verantwoording hiervoor niet bij de ontvanger van de goederen. Door gebruik te maken van andere leveringscondities, Incoterms, kan voorkomen worden dat dit soort situaties zich voordoen. Wanneer er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een Incoterm waarbij het vervoer door jullie zelf geregeld wordt is de kans groter dat de zending direct juist aangezuiverd wordt. Mocht het dan toch een keertje fout gaan, en de uitvoeraangifte niet aangezuiverd worden, kan bovenstaande informatie gemakkelijker achterhaald worden.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over het aanzuiveren van een uitvoeraangifte? Neem dan contact op met ons Customer Service team, ons team van specialisten helpt je graag verder!

Zelf je uitvoeraangifte snel en gemakkelijk regelen? Lees hier hoe onze webshop werkt!

23 sep. 2019 at 10:50
3 min
Gepubliceerd door:
Lonneke Verberk
Manager Operations