Per 1 januari 2017 zullen er aanpassingen worden doorgevoerd in diverse productcategorieën in het Algemeen Preferentieel Stelsel.
Wat is het Algemeen Preferentieel Stelsel (APS)?
De Europese Unie verleent via het APS handelspreferenties aan ontwikkelingslanden. Dit betekent dat importeurs lagere invoerheffingen betalen voor producten uit APS-landen.
Op 8 maart jl. heeft de Commissie een uitvoeringsverordening vastgesteld met een lijst van twaalf productcategorieën uit vier landen die vanaf 1 januari 2017 niet meer tariefvrij de EU ingevoerd mogen worden. In de tabel ziet u hiervan een overzicht:
India
- S-5 Minerale producten
- S-6a Anorganische en organische chemische producten
- S-11a Textiel
- S-14 Parels en edele metalen
- S-15a IJzer, staal en werken van gietijzer, van ijzer en van staal
- S-15b Onedele metalen (met uitzondering van gietijzer, ijzer en staal), werken van onedele metalen (met uitzondering van werken van gietijzer, ijzer en staal)
- S-17b Motorvoertuigen, rijwielen, luchtvaart en ruimtevaart, schepen en boten
Indonesië
- S-1a Levende dieren en dierlijke producten, met uitzondering van vis
- S-3 Dierlijke of plantaardige oliën, vetten en was
Kenia
- S-2a Levende planten en producten van de bloementeelt
Oekraïne
- S-17a Spoor- en tramvoertuigen en –producten
- S-3 Dierlijke of plantaardige oliën, vetten en was
Productcategorieën die voldoende concurrerend zijn, worden `gegradueerd´ en hebben daardoor geen recht meer op verlaagde invoertarieven. De bovengenoemde lijst van twaalf productcategorieën uit vier landen zullen per 1 januari 2017 onder het normale importtarief van de EU vallen. Graduatie is alleen van toepassing op de algemene regeling van het APS dus niet van toepassing op de ontwikkelingslanden die onder het APS+ en de regeling everything but arms (EBA) vallen.
Bron: ECHO