+31(0)884321888
[javascript protected email address]
​Aandacht gevraagd voor het gebruik van houten verpakkingen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

​Aandacht gevraagd voor het gebruik van houten verpakkingen

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Marketing Houten Verpakkingen (SMHV), afgelopen mei, is duidelijk geworden dat zij de voorlichting over ISPM 15 gaat opvoeren. Wij hebben een korte samenvatting gemaakt van de volledige publicatie en raden evenals de SMHV aan het volledige artikel te lezen.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van SMHV werd de noodzaak om voorlichting over ISPM 15 en de keuze voor een bij SMHV geregistreerde leverancier op te voeren, nog eens overduidelijk. Afnemers van houten verpakkingen dienen meer bewust te worden gemaakt van de voordelen van behandelde houten verpakkingen, waarmee wereldwijd probleemloos transport wordt gegarandeerd, maar ook van risico’s die zij kunnen lopen indien zij geen zaken met een geregistreerde onderneming zouden doen.

Naar aanleiding van de jaarlijkse bijeenkomst er door de SMHV een persbericht uitgestuurd. Het is in te zien en te downloaden via de website van het SMVH.

Er wordt onder andere aandacht besteed aan het feit dat controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben uitgewezen dat er bij recente onderscheppingen van zendingen met verschillende merktekens van eenzelfde Chinees bedrijf en elektronica zendingen uit China diverse insecten werden aangetroffen. Andersom werd ook het voorbeeld van een Nederlandse teler aangehaald die zijn partij zag worden tegengehouden aan de grens van de Verenigde Staten. Met als reden dat het merkteken niet goed op de verpakkingen was aangebracht.

Zendingen die niet aan de eisen van ISPM 15 voldoen kunnen aan de grens worden tegengehouden, teruggestuurd of zelfs vernietigd. Zelfs kleine afwijkingen kunnen exporteurs op hoge kosten jagen. Om afnemers te helpen de juiste keuze te maken, introduceerde SMHV een aantal jaar geleden een driestappenplan:

  1. Doe zaken met een geregistreerde onderneming
  2. Verifieer de factuur
  3. Controleer het IPPC-merkteken

Verpakkingshout en de gevolgen van Brexit

Bij onderlinge handel tussen landen van de EU, hoeft het verpakkingshout niet te zijn behandeld tegen schadelijke organismen. Mocht het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten, dan zal het worden gezien als zogenoemd ‘derde land’ en zullen de ISPM 15-normen voor import en export ook gaan gelden voor handel vanuit EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk. Tenzij hierover aanvullende afspraken worden gemaakt. Het is belangrijk om hierbij stil te staan, want het Verenigd Koninkrijk is één van grootste handelspartners van Nederland.

Bron: SMHV

27 jun. 2019 at 10:39