+31(0)884321888
[javascript protected email address]
500 miljoen euro Brexitsteun voor Nederlandse ondernemers
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

500 miljoen euro Brexitsteun voor Nederlandse ondernemers

De Nederlandse overheid komt met een Brexit-steunpakket van 500 miljoen euro. Dit pakket is bedoelt voor Nederlandse ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en te maken hebben met negatieve gevolgen van Brexit. De Brexit Adjustment Reserve (BAR) willen hiermee de gevolgen van Brexit verminderen.

Door het vertrek van het VK uit de EU werd een groot aantal bedrijven dat handelt met het VK voor het eerst actief buiten de EU. Deze bedrijven moesten zich aanpassen aan de daarvoor geldende en gedeeltelijk onbekende douanewetgeving in de EU en het VK en aan de eisen op het gebied van keuringen en certificering van processen en producten.

Twee subsidieregelingen

De overheid heeft twee subsidieregelingen ontwikkeld om bedrijven tegemoet te komen in Brexit-gerelateerde incidentele externe kosten. De subsidie komt beschikbaar voor:

  • Reeds gemaakte kosten vanaf 1 januari 2020, en mogelijk eerder;
  • Daarnaast is er een regeling voor nog te maken kosten tot en met december 2023; aanvragen hiervoor moeten voor 1 juni 2023 worden ingediend.

Voor bedrijven is het van belang dat zij deze extern gemaakte kosten met facturen kunnen overleggen bij de aanvraag van de subsidie.

Subsidiabele kosten

Voor de twee subsidieregelingen is 268 miljoen euro gereserveerd. Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld douane-gerelateerde opleidings-, ICT- en advieskosten en tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel.

Er wordt nog bekeken in hoeverre eenmalige aanpassingskosten op het gebied van keuring en certificering kunnen worden opgenomen in de regeling. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat deze regelingen uitvoeren.

Steun internationaliseringstrategie

Daarnaast ondersteunt de RVO ondernemers die dat willen bij het ontdekken van nieuwe markten via het zogenoemde internationaliseringsprogramma.

Deze steun kan op individuele basis en op sectorniveau plaatsvinden. Hier is 32 miljoen euro voor gereserveerd. Voor vissers die direct getroffen zijn door Brexit komt 200 miljoen euro beschikbaar.

Op de website van RVO vind je informatie over hoe je geholpen kunt worden.

Bron: evofenedex

14 feb. 2022 at 13:15
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent