+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Wordt CETA tegengehouden n.a.v. de boerenprotesten?
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Wordt CETA tegengehouden n.a.v. de boerenprotesten?

CETA is een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU), de landen van de EU en Canada. CETA staat voor ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’, dit betekent Brede Economische en Handelsovereenkomst. Nederland is partij bij dit verdrag.

In een handelsverdrag zijn bindende afspraken vastgelegd die de betrokken landen, handelsblokken of internationale organisaties onderling met elkaar gesloten hebben. Het doel van dit soort akkoorden is het bevorderen van de handel tussen de deelnemende landen of groepen landen. Hierdoor kunnen importeurs gebruik maken van preferentieel recht. Dat wil zeggen dat de importeur verlaging of vrijstelling van invoerrechten kan krijgen. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een EUR.1-certificaat of een REX-verklaring te gebruiken.

Het CETA verdrag levert Nederland 30 procent meer export op, maar ook minder controle op productievoorwaarden. Een toename van export, maar ook meer import van goederen die bij ons niet op een bepaalde manier gemaakt mogen worden.

Boerenprotest

CETA is al sinds 21 september 2017 voorlopig in werking. De ratificatie van het EU-handelsverdrag met Canada kan mislukken, doordat er geen meerderheid meer voor is in de Eerste Kamer. Aanleiding hiervan lijkt onder ander het boerenprotest. CETA zou leiden tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse agrarische sector. Dit omdat de Europese markt dan wordt geopend voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen voldoen (bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid). De agrarische vakbonden (NMV en NAV) slaan de handen ineen met GroenLinks om het vrijhandelsverdrag met Canada tegen te houden.

Lees ook het AD artikel 'Boeren willen met hulp van GroenLinks handelsverdrag blokkeren'.

Wat betekent dit voor u als exporterend bedrijf?

Mocht CETA worden tegengehouden, dan heeft dit zowel voor- als nadelen. Voordelen voor de agrarische sector, omdat het de oneerlijke concurrentie met Canadese agrarische bedrijven tegengaat. Nadelen voor de andere branches, omdat de handelsvoordelen (zoals kortingen of vrijstellingen van invoerrechten) komen te vervallen.

Ons team volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Wij plaatsen een nieuwe update zodra hier meer bekend over is. Houd onze website in de gaten, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om niets te missen.

Bekijk onderstaande video over het EU - Canada vrijhandelsverdrag.


24 okt. 2019 at 09:30