Auto’s is één van deze producten, waarbij het toegestaan was alternatieve bewijslast aan te leveren in de vorm van een VIN-decoder. Dit werd geaccepteerd ter bevordering van de Nederlandse export (auto’s met een Nederlands kenteken).
Alternatieve bewijslast niet langer toereikend
Door wijzigingen in het productieproces bij de fabrikanten van auto’s is deze alternatieve bewijslast niet langer toereikend. Voor een EUR.1-certificaat moet een auto aan de preferentiële oorsprongsregels voldoen; de auto moet voor 60% uit een in de EU toegevoegde waarde bestaan.
Twintig jaar terug was dit meestal zonder problemen het geval, echter tegenwoordig is dit niet meer vast te stellen aan de hand van de alternatieve bewijslast. Grote onderdelen worden steeds vaker ingekocht buiten de EU en alleen de assemblage vindt dan nog plaats binnen de EU.
Van alternatieve bewijslast naar reguliere bewijslast
Het werken met deze alternatieve bewijslast, om de oorsprong van de auto vaststellen op basis van het VIN-nummer (Voertuig Identificatie Nummer) wordt stapsgewijs verder vervangen door de reguliere bewijslast in de vorm van een preferentiële leveranciersverklaring, afgegeven door iemand die kan beoordelen of er aan de preferentiële eis is voldaan. Dit is de importeur of de producent.
De eerste stap is al jaren terug genomen, zo is het voor nieuwe auto’s al een verplichting om te werken met een preferentiële leveranciersverklaring van de importeur of producent.
De tweede stap wordt nu genomen. Vanaf 20 november 2020 is het ook verplicht bij auto’s met een buitenlands kenteken te werken met een preferentiële leveranciersverklaring van de hiervoor genoemde partijen. Zonder deze verklaring is het vanaf genoemde datum niet meer mogelijk een EUR.1 aan te vragen.
Auto's met een Nederlands kenteken
Uiteindelijk zal er ook voor auto’s met een Nederlands kenteken gewerkt moeten worden met de preferentiële leveranciersverklaring van de genoemde partijen. De datum voor deze laatste stap is nog niet bekend. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.
Door deze stapsgewijze aanpak kan de KVK de problemen die er mogelijk ontstaan beter in kaart brengen.
Uiteraard kan de export zonder EUR.1 ook gewoon plaatsvinden, dit is immers ook mogelijk zonder EUR.1. De importeur/fabrikant is niet verplicht een (preferentiële) leveranciersverklaring te verstrekken.
Vragen over het EUR.1-certificaat
Wil je meer informatie over het EUR.1-certificaat of heb je een EUR.1-certificaat nodig? Exportdocumenten.com geeft je graag meer uitleg. Wij assisteren jou in het verkrijgen van de benodigde bewijslast en het opmaken van het EUR.1-certificaat. Maak vrijblijvend een gratis account aan en bestel je documenten direct in onze webshop.