Time flies! Het is al weer november. Hoog tijd om, als u per kalenderjaar bewijslast deponeert bij de Kamer van Koophandel (KvK), uw toeleveranciers te benaderen. Uit de praktijk blijkt dat het tijdig ontvangen van leveranciersverklaringen een regelrechte uitdaging kan zijn.
Om te garanderen dat het aanvraag- en afgifte proces van oorsprongsdocumenten vloeiend verloopt, is het tijdig op orde hebben van geldige bewijslast noodzakelijk.
Bewijs kunt u:
- per zending bij de aanvraag van uw documenten voegen
- periodiek (digitaal) deponeren bij de Kamer van Koophandel
Welke bewijslast heeft u nodig?
Het verschilt per document welk bewijslast u nodig heeft. Bewijslast voor een Certificaat van Oorsprong (CvO) verschilt met het bewijslast voor een EUR.1-certificaat.
Bewijslast voor een Certificaat van Oorsprong
Produceert u goederen zelf? De Kamer van Koophandel vraagt dan om een productieprocesbeschrijving. Hierin geeft u een uiteenzetting van de gebruikte materialen en beschrijft u de werkzaamheden die in uw bedrijf plaatsvinden. Aan de hand van de verrichte werkzaamheden kan de oorsprong van de goederen worden bepaald. Dit heet ook wel “the last substantial transformation”. De regels kunt u terugvinden in de Euro Chambres Guidelines.
Bent u handelaar? Bewijs van oorsprong dient dan te worden aangeleverd door uw toeleverancier. Is deze toeleverancier gevestigd binnen de Europese Unie (EU)? Dan kunt u gebruikmaken van een leveranciersverklaring van ‘niet preferentiële’ oorsprong. Mocht u in het bezit zijn van een preferentiële leveranciersverklaring dan kan deze ook worden geaccepteerd.
Een leveranciersverklaring van oorsprong (LvO) kan worden aangevraagd en afgegeven per zending of voor een langere periode. Maximaal is dat 24 maanden of 2 kalenderjaren. Mocht het assortiment dat u inkoopt of verkoopt te omvangrijk zijn waardoor het niet op de verklaring zelf past? Dan kunt u van additionele lijsten gebruikmaken. Vaak wordt hiervoor een Excel file gehanteerd. Zorg altijd dat er een link is tussen de leveranciersverklaring en de lijst. Datum of een uniek nummer bijvoorbeeld. De leveranciersverklaring is in 4 talen te downloaden van de Kamer van Koophandel website.
Is de leverancier gevestigd buiten de EU? Officieel is dan een inkomend Certificaat van Oorsprong, EUR1, factuurverklaring, FormA of REX verklaring het bewijs van oorsprong. Mocht daar niet aan kunnen worden voldaan, dan bepaalt de KvK of er alternatief bewijs kan worden overlegd. Dit gaat altijd in overleg en is geen standaard proces.
Bewijslast voor een EUR.1-certificaat
Produceert u de goederen zelf? De Kamer van Koophandel vraagt dan om een kostprijscalculatie. Een EUR.1-certificaat is gerelateerd aan een Vrijhandelsakkoord (Free Trade Agreement). De afnemer in het land van bestemming ontvangt een verlaging of kwijtschelding van invoerrechten. Vind hier een overzicht van landen waar het EUR.1 voor van toepassing is.
De voorwaarden (eisen) van een EUR.1-certificaat zijn per HS code (goederencode) bepaald. Aan welke eis u moet voldoen en wat de besparing aan invoerrechten is vindt u eenvoudig via de Market access database.
Uitleg Market Access Database
Om u te helpen ziet u hier hoe u de eisen van een EUR.1 voor uw goederen kan vinden.
1) Als eerst vult u het land van bestemming en de eerste 4 of 6 cijfers van de HS code in.
2) De onderstaande informatie wordt dan inzichtelijk.
Kolom EU staat voor het tarief wat wordt gehanteerd als er een EUR.1 bij de zending wordt gevoegd. MFN staat voor het algemene tarief.
3) Klik op RoO en zie aan welke eis voldaan moet worden om het EUR.1 aan te kunnen vragen.
De eis, in het bovenstaande voorbeeld, vertelt dat u moet kunnen aantonen dat 60% van de prijs af fabriek aantoonbaar (preferentieel) van EU oorsprong is. Mocht u met het opzetten van een Kostprijscalculatie meer uitleg of hulp nodig hebben, kies dan bij uw aanvraag het juiste service level en vraag assistentie van ons Customer Service Team.
Bent u handelaar? Dan dient het bewijs, net als bij het Certificaat van Oorsprong, worden aangeleverd door uw toeleverancier. Is deze toeleverancier gevestigd binnen de Europese Unie (EU)? Dan kan er gebruik worden gemaakt van een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong. De juiste en laatste versie is in 4 talen te downloaden van de Kamer van Koophandel website.
Mocht u bewijs van preferentiële oorsprong nodig hebben voor een EUR.1 aanvraag naar bijvoorbeeld Noorwegen en hebben de goederen de Zwitserse preferentiële oorsprong? Dan is een inkomend EUR.1 of factuurverklaring mogelijk als bewijs.
Alle hierboven genoemde opties van bewijslast hebben een maximale geldigheid van 2 kalenderjaren of 24 maanden.
Wilt u graag persoonlijke ondersteuning?
Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Wanneer uw aanvraag correct is ingediend voor 15.00 uur, worden uw documenten dezelfde werkdag afgehandeld en naar u opgestuurd.
Meer informatie over bewijslast:
Wist u dat we ook gespecialiseerd zijn in ambassade legalisaties?
Maak vrijblijvend een account aan in onze webshop of neem vrijblijvend contact met ons op.