+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Verenigd Koninkrijk een zeer belangrijke exportbestemming voor Nederland
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Verenigd Koninkrijk een zeer belangrijke exportbestemming voor Nederland

Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk (VK) de belangrijkste exportbestemming voor Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland verdiende in 2018 4% meer aan de export van goederen en diensten naar het VK dan in 2017. Naar schatting bedraagt het 25,5 miljard euro aan Nederlandse verdiensten. Opgebouwd uit 13,1 miljard euro aan dienstenexport (zakelijke diensten, computer- en informatiediensten en vervoersdiensten) en 12,4 miljard euro aan goederenexport (Nederlandse makelij en wederuitvoer).

De vooruitzichten - wat brengt Brexit met zich mee?

Totdat er een uitkomst is van de Brexit onderhandelingen is en blijft nog veel onduidelijk. Wat de uitkomst straks ook mag zijn, het gaat effect hebben op onze toekomstige handelsrelatie met het VK. Denk aan de mogelijke invoering van handelstarieven of belemmeringen zoals douanecontroles, administratieve lasten en tijdverlies. De ene sector zal hierdoor harder geraakt worden dan de andere, bijvoorbeeld de agrosector met bederfelijke goederen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

We moeten tot er meer duidelijkheid is dus netjes blijven wachten, maar gelukkig hoeft stilzitten daarentegen dan weer niet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maak bijvoorbeeld vrijblijvend een account aan in onze webshop, dan ben je voorbereid mochten er straks uitvoeraangiften vereist zijn voor het VK en voorkom je (onnodige) vertraging. Meer voorbereiding die je nu al kunt treffen lees je in het artikel: ‘Brexit: Stand van zaken sinds 11 april 2019’.

Houd onze website in de gaten. Hier vind je de laatste ontwikkelingen dan rondom Brexit en export. Wil je het laatste export nieuws in je mailbox ontvangen? Dat kan. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Overige belangrijke Nederlandse exportbestemmingen

Duitsland was in 2018 de grootste afnemer en onze belangrijkste handelspartner waar Nederland 49,6 miljard euro aan verdiende. Na het Verenigd Koninkrijk maakt België de top 3 compleet. Nederland verdiende 23,5 miljard euro aan export naar België. De top 10 exportbestemmingen bestaat verder uit Frankrijk, Verenigde Staten, Ierland, Italië, Spanje, Zwitserland en Polen.

Bronnen: CBS & Nederland wereldwijd

15 mei 2019 at 11:44