+31(0)884321888
[javascript protected email address]
UPDATE - No deal Brexit of verlenging overgangsperiode?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

UPDATE - No deal Brexit of verlenging overgangsperiode?

De Brexit is sinds 1 februari een feit. Sindsdien hebben we te maken met een overgangsperiode die loopt tot 31 december 2020. Tot die tijd volgen de Britten nog alle EU-regels. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2021 de nieuwe relatie in gaat. De vraag is hoe dit handelsakkoord, waarin afspraken staan tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, eruit gaat zien. De huidige omstandigheden zorgen er echter voor dat de onderhandelingen vertraging oplopen. Aanstaande maandag op 20 april worden de onderhandelingen weer hervat.

Onzekere periode voor ondernemers

De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat in bijna elk land in Europa de economie stilstaat, zo ook in Groot-Brittannië. Veel Britse ondernemers lopen omzet mis. Het Britse CPB rekende uit dat dit kwartaal de economie weleens met 35% zou kunnen krimpen. Britse ondernemers vrezen nu ook voor een no deal-scenario als gevolg van de vertraagde onderhandelingen. Het draagvlak voor het verlengen van de overgangsperiode is mede daardoor aan het groeien.

Onderhandelingen

Het verlengen van de overgangsperiode betekent dat de negatieve gevolgen van de Brexit voorlopig worden uitgesteld. De EU stond hier al eerder positief tegenover. Maar vooralsnog wil de Britse regering niets van uitstel weten. De onderhandelingen worden dus gewoon hervat.

De onderhandelingen worden per videoverbinding gevoerd. Er zal worden begonnen met drie gespreksrondes. De eerste staat gepland op aanstaande maandag 20 april. Het tweede gesprek staat gepland op maandag 11 mei. Het derde en laatste gesprek staat gepland op maandag 1 juni. De deadline voor het aanvragen van het verlengen van de overgangsperiode staat op 1 juli 2020.

UPDATE 24-04-2020 - De Britse regering erkent dat deze week maar beperkte vooruitgang is geboekt om "de kloof tussen ons en de EU te overbruggen", maar wil "constructief" verder praten. Beide partijen kijken volgens Londen "principieel verschillend" naar een aantal zaken. Over een vrijhandelsakkoord zijn beide partijen op veel gebieden "veelbelovend" nader tot elkaar gekomen, maar het aanbod van de EU rond goederen is volgens de Britten ongunstiger dan in andere handelsverdragen.

De Britse regering zegt zich evenwel te blijven inzetten voor een deal. "We kijken ernaar uit om constructief verder te onderhandelen in de volgende ronde die op 11 mei begint en naar het vinden van een omvattende oplossing die de politieke realiteit aan beide kanten weerspiegelt."

Wat betekent een no deal Brexit voor jou?

Bij een no deal Brexit gaan alle douaneformaliteiten in (op 1 januari 2021) die gelden voor derde landen. Het maken van een exportaangifte (EX-A) is dan verplicht. Wij raden je aan om je op dit scenario voor te bereiden. Je wilt tenslotte niet dat jouw klanten straks langer dan nodig op hun goederen moeten wachten of dat de kwaliteit van je kwetsbare zending hierdoor verslechtert. Bij ons kun je direct aan de slag. Wij hebben de benodigde connectie met de douane. Maak nu een gratis account aan en in 5 eenvoudige bestelstappen heb je je uitvoeraangifte(n) geregeld.

Geen douanekennis in huis?

Heb je geen douanekennis in huis? Schakel dan gerust de hulp van onze medewerkers in. Ons doel bij deze service is dat we je zodanig hulp bieden dat je de volgende keer geheel zelfstandig je aangifte kunt indienen.

Bronnen: Nu.nl, NOS, Evofenedex & Europa Nu

24 apr. 2020 at 13:05