+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Update: Brexit
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Update: Brexit

Op 29 maart j.l. gingen de officiële onderhandelingen van start, toen het Verenigd Koninkrijk de procedure om uit de EU te stappen opstartte. De Britse ambassadeur bij de EU overhandigde op die dag artikel 50-brief aan vaste voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Daarmee werd de artikel 50-procedure in gang gezet, het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk eindigt in maart 2019.

Wat is de huidige status en wat zijn de export consequenties?

De eerste stap is volgens artikel 50 dat een lidstaat te kennen geeft de EU te willen verlaten. Daarop volgt een ingewikkeld onderhandelingsproces. Voordat de uittredingsonderhandelingen plaats kunnen vinden, moet de Europese Raad (zonder het betreffende EU-land) instemmen met een mandaat waarmee de Europese Commissie mag onderhandelen. Dit mandaat moet ook worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Over nieuwe wetgeving mag de uittredende lidstaat in de onderhandelingstijd van twee jaar nog steeds meebeslissen. Het besluit om de EU te verlaten heeft echter wel gevolgen voor de mogelijkheid om wetgeving te beïnvloeden, vooral in politieke zin. Politici van de overblijvende lidstaten zullen naar verwachting minder oog hebben voor de standpunten van het vertrekkende land.

Omdat de artikel 50-procedure nooit eerder is toegepast, is onzeker wat de (politieke) consequenties van het verlaten van de EU kunnen zijn.

Brexit Timeline:

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Theresa May wil graag een nieuwe Customs Union deal met de Europese Unie sluiten. Dit houdt in dat de daarbij aangesloten landen overeenkomen geen invoerrechten over elkaars goederen te heffen en een gelijk tarief te heffen over derde landen goederen. Op dit moment is de UK lid van de EU. Beëindiging van het lidmaatschap geeft de UK de vrijheid om zelfstandig Vrijhandelsovereenkomsten met derde landen te sluiten.


De invulling van een eventuele handelsovereenkomst is nog onduidelijk maar zal gaandeweg vorm aan nemen.

Er zijn diverse opties mogelijk waarvan we uiteraard regelmatig informatie met u zullen delen via onze nieuwsbrief.

Bron: BBC news, Europa-nu.nl

06 apr. 2017 at 12:30