+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Uitleg vervolgstappen na het indienen van een EUR.1-certificaat
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Uitleg vervolgstappen na het indienen van een EUR.1-certificaat

U heeft een EUR.1-certificaat bij ons aangevraagd. Misschien vraagt u zich nu af: Hoe nu verder? Lees welke stappen er gezet moeten worden om de aanvraag compleet af te ronden!

Vervolgstappen aanvraag EUR.1-certificaat
U heeft een aanvraag bij ons ingediend, die is door de Kamer van Koophandel (KvK) goedgekeurd. U heeft per post twee exemplaren van het EUR.1-certificaat van ons ontvangen. De belangrijkste stap is hiermee gemaakt, namelijk dat u voldoet aan de preferentiële eisen zoals deze zijn gesteld in het land waarnaar u de goederen gaat verzenden.

Wat u van ons heeft ontvangen is het groene originele- (voorblad) en een wit exemplaar. Op het witte exemplaar staat links onderaan in de kantlijn; "exemplaar bestemd voor douane". De stempel en handtekening van de KvK (medewerker) staan achterop. Dit laatste blad is bestemd voor de douane. Het wordt door de douane achtergehouden op het moment dat u het bij hen aanbiedt. Dat aanbieden moet altijd gepaard gaan met een Uitvoeraangifte (EX-A). Op de uitvoeraangifte moet ook worden vermeld dat u een EUR.1-certificaat bij deze zending voegt.

De douane zet in vak 11, "Visum", een stempel en pas dan is uw EUR.1-certificaat klaar voor verder gebruik. U draagt het EUR.1-certificaat over aan uw klant (importeur). De importeur biedt het EUR.1-certificaat aan bij de importaangifte. Daarmee ontvangt de importeur een verlaging of kwijtschelding van invoerrechten.

Besparing voor uw klant
Wilt u weten wat de besparing is voor uw klant/de importeur? U kunt dit heel eenvoudig terugvinden op de Market Access Database.

U geeft hier het land van bestemming in en de "Tariefpost" (1e vier cijfers van de HS code). Vervolgens kunt u in de kolom "EU" zien wat het betekent als u het EUR.1-certificaat bijvoegt. Daarnaast kunt u in de kolom "MFN" zien hoe hoog het percentage of bedrag aan invoerrechten is als u geen EUR.1-certificaat bij de zending voegt. Bij een groot aantal landen is er een kolom "RoO" aan toegevoegd, waar u terug kunt vinden aan welke eis moet worden voldaan om het EUR.1-certificaat te kunnen gebruiken.

Vragen?
Heeft u hulp nodig bij de aanvraag of bij het bepalen of u wel of niet voldoet aan de eis om een EUR.1-certificaat te kunnen gebruiken? Neem dan contact met ons op.
Bel 0314-354865 of mail uw vraag naar info@exportdocumenten.com.

De specialisten van Exportdocumenten.com leggen het u graag uit.

23 okt. 2015 at 12:30