De EU-leiders hebben hun goedkeuring gegeven aan een overgangsperiode voor de Britten na hun vertrek uit de EU op 29 maart 2019.
De top in Brussel zette (zonder premier Theresa May want die mocht er niet meer bij zijn) ook het licht op groen voor de onderhandelingen over de laatste fase van de brexit.
De laatste fase gaat over de toekomstige relatie tussen Brussel en Londen. De EU zet in op een "evenwichtig, ambitieus en breed vrijhandelsverdrag''. Ook wil de EU "een zo nauw mogelijke band'' op andere terreinen, vooral in de strijd tegen terrorisme en internationale misdaad. Maar ook als het om veiligheid, defensie en buitenlandbeleid gaat is een nauwe band nodig.
De transitieperiode
Vorige week bereikten EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexit-minister David Davis een overeenstemming over de transitietijd tot 1 januari 2021, waarin voor de Britten de regels van de douane-unie en interne markt blijven gelden. Ze mogen dan niet meer meebeslissen over EU-wetgeving. Gedurende die periode van 21 maanden kunnen EU-burgers zich nog vrij blijven vestigen in Groot-Brittannië.
Wel mogen de Britten zelfstandig vrijhandelsakkoorden (Free Trade Agreements) afsluiten voor na de Brexit. Om een indruk te geven, de Britten stappen uit ongeveer 750 internationale overeenkomsten die de EU heeft gesloten.
Uittredingsovereenkomst
Op 19 maart 2018 is het voorlopige uittredingsovereenkomst getekend. Hierin is een overeengekomen wettelijke tekst opgenomen voor de implementatieperiode, onder andere bestaande uit mensenrechten, financiële aangelegenheden en diverse andere onderwerpen opgenomen.
In oktober is het de bedoeling om het uittredingsdocument definitief te hebben afgerond.
U kunt het hele document hier vinden: DRAFT_WITHDRAWAL_AGREEMENT.
Bron: GOV.UK