Het wordt steeds waarschijnlijker dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april verlaat zonder akkoord. De Britse premier May brengt haar brexit-akkoord deze week mogelijk niet voor derde keer ter stemming in en loopt de kans dat het parlement haar het brexitbeleid zelfs uit handen neemt. Haar positie als premier wankelt.
De leiders van de EU-landen gaven premier Theresa May vorige week een uitstel van de brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het parlement krijgt. Lukt dat niet, dan moet Londen voor 12 april met een plan komen. Als daar geen overeenstemming over is, kan het Britse EU-lidmaatschap zonder akkoord en overgangsperiode vervallen.
May heeft gisteren overleg gevoerd met partijgenoten uit de Conservatieve Partij die tegen haar akkoord met de EU zijn. Volgens Britse media zijn er geen aanwijzingen dat May voldoende steun heeft en dat haar positie als premier daarom wankelt.
De premier heeft nog niet gezegd of ze het aandurft haar brexitakkoord deze week voor de derde keer in stemming te brengen. Parlementariërs willen daarom het initiatief overnemen. Britse ministers overlegden vandaag over plannen in het parlement om het brexitbeleid uit handen van de regering te nemen.
Dwingen tot aftreden May
Een aantal van May's kabinetsleden willen haar vandaag zelfs tot aftreden dwingen. Als May weigert, stappen zij op. De rebellen verwijten May dat zij ‘een zootje’ heeft gemaakt van de Brexit nu zij om uitstel heeft gevraagd. Ook May’s verwijt dat ‘parlementsleden verantwoordelijk zijn voor het uitstel’ is bijzonder slecht gevallen.
Lees verder...
Lees het gehele artikel verder op AD.nl.
Bron: Algemeen Dagblad