+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Openbaarmaking vrijhandelsverdrag EU-Canada (CETA)
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Openbaarmaking vrijhandelsverdrag EU-Canada (CETA)

Op de EU-Canada Top van afgelopen vrijdag (26 september) is de afronding van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada aangekondigd, en is de onderhandelingstekst openbaar gemaakt. De verwachting is dat na de goedkeuringsprocedures in Canada en de EU bedrijven begin 2016 kunnen profiteren van het akkoord.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Naar verwachting levert het akkoord Nederland jaarlijks tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro op. Zo zal binnen 7 jaar ruim 98% van de douaneheffingen op de handelsstromen tussen de EU en Canada zijn afgeschaft. Zelfs 100% van de tarieven op industriële goederen wordt afgeschaft. Niet alleen goederen, maar ook diensten worden verregaand geliberaliseerd. Dit biedt veel kansen voor belangrijke Nederlandse dienstensectoren, zoals de postsector, de baggersector, voor rederijen en de financiële sector. Ook wordt investeren in Canada makkelijker gemaakt.

Bovendien zal een aanzienlijk deel van de non-tarifaire handelsbelemmeringen verdwijnen, zoals bepaalde regels voor auto's, medicijnen en elektronica. U kunt de volledige tekst hier vinden.


01 okt. 2014 at 11:00