+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Ontwikkelingen in de wereld van Exportdocumenten
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Ontwikkelingen in de wereld van Exportdocumenten

Zoals bij u bekend zal zijn, zijn sinds 2014 zijn de lokale Kamers van Koophandel, de Nationale Kamer van Koophandel en de stichting Syntens samengevoegd tot één Kamer van Koophandel (KvK).

Jolande van Ochten, Sr. Exportdocumenten Specialist bij Exportdocumenten.com blikt terug op de ontwikkelingen in de afgelopen jaren en deelt haar inzichten over de toekomst van exportdocumenten.

Transformatie naar volledige digitalisering

“Bedrijven hadden tijd nodig om zich aan te passen aan de veranderingen binnen de KvK. Lange tijd was alles op een bepaalde manier georganiseerd. Waarom moest dit plotseling allemaal anders? De procedure voor het aanvragen van exportdocumenten was eenvoudig: stuur de documenten voor goedkeuring op per post of bezoek de lokale Kamer van Koophandel. Het klonk romantisch maar het was lang niet altijd efficiënt. Drie jaar later beseffen wij ons dat Nederland een vooruitstrevende pionier was in de digitalisering van Certificaten van Oorsprong en andere export gerelateerde documenten, ten opzichte van andere landen.”

“Ik moet toegeven, ondanks dat ik enigzins sceptisch was in het begin, heb ik in de loop van der jaren mijn mening bijgesteld. We voorzien inmiddels diverse klanten (middels Pincvision en onze webshop Exportdocumenten.com) van duizenden documenten per jaar. Alles wordt digitaal aangevraagd via directe connectie met het systeem van de Kamer van Koophandel. Deze digitalisatieslag heeft tot gevolg dat het ophalen van een ouderwetse stempel of handtekening tot het verleden behoort. Het lijkt erop dat we ons volledig hebben aangepast aan deze nieuwe procedure, alsof we nooit anders hebben gekend."

Internationale standaarden en digitale verificatie

Wij als Exportdocumenten.com zijn trots dat wij een sterke en waardevolle relatie onderhouden met de Nederlandse Kamer van Koophandel.

“Ondanks het feit dat we dagelijks grote volumes documenten verwerken, stuiten we zelden op onoverkomelijke problemen in de landen van bestemming. Uiteraard zijn er sporadisch uitzonderingen, maar over het algemeen zijn deze problemen snel verholpen.”

“Het digitale Certificaat van Oorsprong (CvO) is betrouwbaarder dan ooit, het heeft een uniek nummer dat is geplaatst door de Internationale Kamer van Koophandel op het CvO. Op de ICC Verification website kunnen deze worden gecontroleerd. Het is veelbelovend om te zien dat er in het begin slechts een paar Kamers waren aangesloten waren bij het framework van de 'ICC WCF International CO Accreditation Chain' en er inmiddels 12 landen verbonden zijn. Deze 12 landen garanderen dat zij werken volgens internationaal geaccepteerde standaarden, gebaseerd op de ICC Internationale CO richtlijnen.”

Dat wij als Pincvision in staat zijn om de echtheid en correctheid van Certificaten van Oorsprong te verifiëren, zien we als een grote stap voorwaarts in de exportdocumentatie proces binnen de supply chain. Certificaten van Oorsprong zijn verplicht bij import. Het is geen EU-vereiste maar wordt door het land van bestemming aangevraagd. Het op tijd leveren van deze documenten leidt tot een effectievere logistiek. Een document dat voldoet aan ICC standaarden garandeert:

  • een document dat in overeenstemming is met de compliancy regels van uw bedrijf;
  • probleemloze import in verschillende landen.

"Aangezien de export weer toeneemt, ligt de focus op de 'Fast Growing Markets' (Afrika, Azië en het Midden-Oosten). Wat belangrijk is om te weten is dat deze regio's veelal exportdocumenten vereisen bij inklaring. Daarom zal het aantal exportdocumenten waarschijnlijk blijven toenemen. Dit zorgt ervoor dat exportdocumenten nog belangrijker worden in de toekomst."

We begrijpen de uitdagingen waarmee u geconfronteerd wordt. Met deze nieuwsartikelen houden wij u derhalve op de hoogte van opkomende veranderingen, ontwikkelingen en de relevantie van documenten van oorsprong. Dit zorgt ervoor dat exportdocumenten geen belemmering vormen voor uw wereldwijde handel.


02 mei 2017 at 12:00