+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Ondernemers: ‘Stel IBAN-overgang niet uit’
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Ondernemers: ‘Stel IBAN-overgang niet uit’

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verbaasd over het voorstel van Europees Commissaris Barnier. Hij wil bedrijven in Eurozone een half jaar uitstel geven voor de overstap naar het Europees betalingssysteem SEPA. Het is echter onduidelijk of dit voorstel wordt aangenomen. Bedrijven moeten hier niet op rekenen, aldus de ondernemingsorganisaties die Nederlandse bedrijven oproepen, die nog niet over zijn op IBAN, dit snel te doen.

Onrust door voorstel

De Europese Commissie handhaaft de deadline van 1 februari 2014. Maar Barnier heeft voorgesteld om een extra overgangstermijn van zes maanden in te voeren, waarin betalingen via de nationale standaarden door banken nog worden toegestaan.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leidt dit voorstel tot onrust. Omdat het nog maar de vraag is òf en wanneer dit voorstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen. Of dat voor 1 februari aanstaande lukt, is nog maar zeer de vraag, aldus de ondernemingsorganisaties. Zij maken zich zorgen dat ondernemers die nog niet of pas net begonnen zijn door dit voorstel misschien worden verleid om achterover te leunen. VNO-NCW en MKB-Nederland raden dit laatste af.

Eindsprint doorzetten

In Nederland is de IBAN-migratie vergevorderd. In december ging ongeveer 80 procent van de overschrijvingen en 50 procent van de incasso's geheel volgens de nieuwe SEPA-standaarden. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan het overgrote deel van bedrijven, zo'n 60.000 tot 80.000, dat nu nog niet klaar is de einddatum van 1 februari halen. Mits de eindsprint doorgaat zoals ingezet in december.

De ondernemers die de overstap echt niet halen, kunnen de komende drie weken benutten om met hun bank alternatieven te bespreken en bijvoorbeeld het gebruik van een conversiedienst te regelen.

Zuur voor hardwerkende ondernemer

Verenigd in het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NFS) blijven alle betrokken partijen in Nederland zich inzetten op voltooiing van de overgang naar IBAN/SEPA per 1 februari aanstaande. Dat is conform de oproep van de Europese Centrale Bank die alle marktpartijen heeft opgeroepen om dit traject dan af te ronden. Daarmee wordt voorkomen dat de banken een half jaar langer dan gepland twee systemen in de lucht naast elkaar moeten houden. Dat zijn onnodige kosten.

Verder is het voor alle ondernemers die hard gewerkt hebben om op tijd klaar te zijn nogal zuur dat trage collega's min of meer beloond worden voor hun afwachtende gedrag, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij adviseren branches en ondernemers met klem in te zetten op afronding van de overgang naar IBA/SEPA per 1 februari 2014.

Bron: VNO-NCW


17 jan. 2014 at 09:00