+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Obama: Handelsakkoord VS en Europa ook belangrijk voor mkb
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Obama: Handelsakkoord VS en Europa ook belangrijk voor mkb

24-03-2014 - De Amerikaanse president Barack Obama heeft ons land geprezen om de inzet voor het bewerkstelligen van een vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europese Unie, meldt Nu.nl. 'Dit verdrag is ook erg belangrijk voor het midden- en kleinbedrijf', aldus Obama. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dit handelsakkoord voor het Nederlandse bedrijfsleven van groot belang om zijn positie op de wereldmarkt te behouden.

86 miljard euro winst

Al sinds februari 2013 onderhandelen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een handelsovereenkomst, de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) genoemd.

Het akkoord is kan jaarlijks een stijging van het Nederlands bruto nationaal product (BNP) van 1,5 à 4 miljard euro opleveren, blijkt uit een studie van Ecorys. Voor de EU is de winst zo'n 86 miljard euro, becijferde BusinessEurope.

TTIP als standaard

'De TTIP kan op dit moment nog een standaard zetten waar andere landen bij willen aanhaken', zei de Amerikaanse oud-diplomaat Shaun Donnelly drie weken geleden in Opinieblad Forum. 'Daar zou ik ook heel erg voor zijn. Laat Turkije en Canada maar aansluiten als ze dat willen. Als we tien jaar wachten, zijn we te laat. Dan moeten we luisteren naar China', aldus Donnelly. Hij noemde de EU ook te emotioneel in de onderhandelingen.

Onderhandelingen

'Dat zeggen de Amerikanen vast uit eigen strategisch belang. Zowel aan EU als VS kant zijn er emotionele punten', reageerde Europarlementiër Marietje Schaake (D66), die namens de Europese Unie onderhandelt, via Twitter. Zij sprak vorig jaar bij het begin van de onderhandelingen hoopvol over het proces in Opinieblad Forum. 'In de VS wordt het gezien als een historische kans', zei ze. En: 'Europa en de VS willen deze keer heel graag.'

Bron: VNO-NCW


27 mrt. 2014 at 10:00