+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nieuwe buitenlandse order binnengehaald, hoe laat u de export vlekkeloos verlopen?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nieuwe buitenlandse order binnengehaald, hoe laat u de export vlekkeloos verlopen?

Er heerst feeststemming op uw afdeling Sales. Er is een mooie nieuwe order binnengehaald. Voor een nieuwe klant, met een nieuwe bestemming. Al snel volgt de volgende stap. Hoe moet dit nieuwe traject aangepakt worden?

Er moeten exportdocumenten toegevoegd worden aan de zending en deze verantwoordelijkheid wordt bij u neergelegd. Hoe dient u dit aan te pakken denkt u. Bij Exportdocumenten.com bent u hiervoor aan het juiste adres. Wij helpen u om uw export vlekkeloos te laten verlopen. Het team van Exportdocumenten.com maakt het aanvragen van exportdocumenten de makkelijkste stap in uw exportproces!

Bepaal welke documenten u nodig heeft

Bij het aanvragen van een exportdocument is het belangrijk om te weten welke documenten vereist zijn voor het land van bestemming van uw order. Het vinden van een overzicht met alle documentvereisten (legal country requirements) per land is lastig. Exportdocumenten.com heeft hiervoor een oplossing; “de landvereisten-assistent”. Zodra u in de webshop een nieuwe aanvraag start, vult u het land van bestemming van uw goederen in. De landvereisten-assistent toont direct welke documenten u nodig heeft. Hierdoor heeft u altijd de juiste documenten bij uw zending, wat onnodig oponthoud in uw logistieke proces voorkomt. Veel gevraagde exportdocumenten zijn een Certificaat van Oorsprong en een EUR.1-certificaat. In dit artikel vertellen wij u graag wat meer over deze exportdocumenten, welke u online kunt aanvragen bij Exportdocumenten.com.

Certificaat van Oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) moet worden overlegd in situaties die veelal betrekking hebben op handelspolitieke maatregelen of antidumpingheffingen. Andere benamingen zijn Certificate of Origin, COO of Certificat d’origine. Een CvO kan worden gebruikt voor ieder land en voor iedere oorsprong.

Bij beoordeling van het Certificaat van Oorsprong moet eerst worden bepaald of de aanvrager een Producent of een Handelaar is. Om een CvO te kunnen aanvragen moet de onderliggende bewijslast worden aangeleverd. De Handelaar kan als bewijs een Leveranciersverklaring (Supplier’s declaration) van zijn toeleverancier overleggen. Dit als de leverancier binnen de EU is gevestigd. Als de Handelaar zijn producten rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld Taiwan ontvangt dan kan een CvO of een FORM A dienen als bewijs. De Producent kan als onderliggend bewijs een productieproces aanleveren. Daarin worden de belangrijkste bewerkingen vermeld die leiden tot het eindproduct waarvoor het Certificaat van Oorsprong wordt aangevraagd. Bijbehorend kan er gevraagd worden om legalisatie van uw factuur (invoice), paklijst (packinglist), of andere verklaringen (statements). Ook is voor sommige landen een Ambassade of Buitenlandse Zaken legalisatie vereist. Dit kan Exportdocumenten.com ook voor u verzorgen, met de kortste doorlooptijden.

Exportdocumenten.com biedt het Certificaat van Oorsprong namens u digitaal aan bij de Kamer van Koophandel (Chamber of Commerce) en verstuurt de documenten naar het door u opgegeven adres.

Het Certificaat van Oorsprong moet niet worden verward met het Certificaat van Overeenstemming wat sinds 1 april 2014 gebruikt kan worden om auto’s in Nederland in te schrijven op kenteken. Zie de website van de RDW voor meer informatie over het Certificaat van Overeenstemming.

EUR.1-certificaat

Een ander veel gevraagd exportdocument is het EUR.1-certificaat, een preferentieel handelsdocument. Dit geeft de klant een verlaging of kwijtschelding van douanerechten bij import.

De EU heeft met diverse landen of groepen van landen preferentiële handelsovereenkomsten (Free Trade Agreements, afgekort FTA) gesloten. De eisen voor afgifte van een EUR1 zijn voor ieder product verschillend. Deze eisen zijn vastgelegd in Protocollen.

Bij beoordeling van het EUR.1 document moet wederom eerst worden bepaald of de aanvrager een Producent of een Handelaar is. In het geval van een Handelaar kan een Preferentiële leveranciersverklaring (Preferential Supplier’s declaration) als bewijslast worden aangeleverd, waaruit blijkt dat de geleverde goederen aan de gestelde eis voldoen. Dit is alleen mogelijk binnen de EU. In het geval van een Producent kan aan de hand van een Kostprijscalculatie worden aangetoond dat voldaan wordt aan de gestelde eis van het protocol.

Exportdocumenten.com biedt het EUR1 namens u digitaal aan bij de Kamer van Koophandel (Chamber of Commerce) en verstuurt het document naar het door u opgegeven adres. Van daaruit kan het samen met de Uitvoeraangifte worden aangeboden bij de douane. Hierna kan het EUR.1-certificaat worden gebruikt door de klant bij de invoer van de goederen.

Uitzonderingen? Raadpleeg onze specialist!

Natuurlijk zijn er allerlei uitzonderingssituaties, wij helpen u graag om uw aanvraag zo compleet mogelijk bij de Kamer van Koophandel in te dienen. Op deze manier wordt uw logistieke proces niet onnodig opgehouden. Wellicht heeft u in het voortraject al vragen waar u niet uitkomt of heeft u twijfels over de vraag die uw klant aan u stelt. Hiervoor biedt Exportdocumenten.com u de mogelijkheid om tijdens het bestelproces in de webshop ondersteuning van onze Exportdocumenten Specialist in te schakelen.

Onze specialist staat 15-30 minuten telefonisch tot uw beschikking voor het beantwoorden van vragen rondom uw exportzending. Wij raden u aan om contact op te nemen met ons Customer Service team om af te stemmen hoeveel minuten ondersteuning wij adviseren voor uw vraag. Dit voorkomt onnodige kosten of eventuele nacalculatie. Bel 0314-354865.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u gerust contact met ons op. Esther en Marjolein van ons Customer Service team helpen u graag!

Bel 0314-354865 of mail uw vraag naar info@exportdocumenten.com.


26 mei 2014 at 12:00