+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nederland tweede exportland van Europa
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nederland tweede exportland van Europa

Nederland was in 2013 het tweede exportland in de EU. Dat is voor het zesde jaar op rij. Duitsland is het enige Europese land dat in 2013 meer goederen exporteerde dan Nederland.

De totale Nederlandse uitvoer van goederen (Europese definitie) kwam uit op 500 miljard euro. Voor het eerst exporteerde Nederland meer dan 500 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, onlangs geplubliceerd in de Internationaliseringsmonitor.

Nederland distributieland

De hoge positie op de ranglijst is onder meer toe te schrijven aan de belangrijke distributiefunctie van Nederland naar het Europese achterland. Handelaren kopen bijvoorbeeld Chinese computers, voeren deze via de Rotterdamse haven in, en verkopen ze daarna door aan andere Europese landen. In 2013 bestond ongeveer de helft van de totale Nederlandse uitvoer (Europese definitie) uit wederuitvoer en quasi-doorvoer van eerder ingevoerde goederen.

Tien EU-landen met meeste export van goederen, 2013:


De gemiddelde bijdrage van een euro uitvoer Nederlands product aan de Nederlandse economie is veel hoger dan die van een euro wederuitvoer. Deze toegevoegde waarden waren respectievelijk 54 en 8 eurocent.

Bron: CBS

08 mei 2014 at 09:00