+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Macedonië treedt toe tot overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Macedonië treedt toe tot overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer

Op 1 juli 2015 treedt de 'former Yugoslavian Republic of Macedonia' (Macedonië) toe tot de Overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer.

Vanaf 1 juli 2015 is het mogelijk om in het goederenvervoer van en naar Macedonië de regeling gemeenschappelijk douanevervoer te gebruiken. Nu wordt doorgaans nog gebruik gemaakt van de TIR-regeling.

NCTS

Aangifte doen voor vervoer van en naar Macedonië kan vanaf 1 juli 2015 met NCTS. Hiervoor past de douane in NCTS een aantal referentietabellen aan, zoals de tabel met ISO-landencodes. U kunt de wijzigingen zien in het Codeboek Douane, onderdeel Transit.

Borgen

Inmiddels heeft de douane de borgmaatschappijen die borg kunnen staan voor de douaneschuld, geïnformeerd over de toetreding. Hen is gevraagd een mantelverklaring te ondertekenen. Hiermee verklaart de borgmaatschappij dat de bestaande akten van borgtocht ook gelden voor verplichtingen die ontstaan uit het vervoer naar Macedonië.

Safety & Security-gegevens in de aangifte

De Commissie heeft aan de Lidstaten van de EU gevraagd om een in Macedonië gedane aangifte voor gemeenschappelijk douanevervoer waarin de Safety & Security-gegevens zijn vermeld, bij binnenkomst in de EU aan te merken als een Entry Summary Declaration. Nederland heeft hiermee ingestemd.

Bron: De Douane


17 jun. 2015 at 10:30