+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Laatste ontwikkelingen Brexit – 23 mei
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Laatste ontwikkelingen Brexit – 23 mei

Het Britse parlement heeft begin april uitstel gekregen van de Europese Unie, de Brexit-deadline staat nu officieel op donderdag 31 oktober 2019. Premier Theresa May wil de deal voor het zomerreces rond krijgen. Hieronder lees je een samenvatting van het nieuws van de afgelopen dagen.

Aanpassingen Brexit-deal

Zonder een terugtredingsakkoord dreigt een harde Brexit met gevolgen op economisch- en maatschappelijk vlak. Het blijft daarom geen overbodige luxe om uw bedrijf hierop voor te bereiden. May zal in de eerste week van juni een nieuw wetsvoorstel presenteren over de uittredingsovereenkomst. De nieuwe versie van haar deal bevat een aantal concessies, zoals een stemming over een tweede referendum en een mogelijkheid om in de Europese douane-unie te blijven. Vrijdag 24 mei gaat ze praten met de voorzitter van het invloedrijke 1922-comité, dat de parlementsleden van de Conservatieve Partij vertegenwoordigt.

Onderhandelingen met de oppositie

Zoekende naar een meerderheid heeft May de afgelopen weken onderhandelingen gehouden met de Labour-oppositie partij. Deze onderhandelingen zijn niet verlopen zoals de premier had gehoopt. Er waren goede gesprekken, maar de verschillen waren en zijn te groot. Dit maakt een positieve uitslag van een nieuwe stemming begin juni wankel. De verwachting is nu dat premier May aftreedt na deze stemming, ongeacht de uitkomst.

Mogelijke opvolger May

Door de onzekerheid die er nu rond Brexit heerst is de Britse Pond ondertussen flink aan het schommelen. Meerdere partijleden van May hebben dan ook aan de Britse premier gevraagd wanneer ze van plan is om op te stappen. May gaf zelf aan pas plaats te zullen maken wanneer deze fase in het Brexit-proces is afgerond. Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft aangegeven dat hij Theresa May wel zou willen opvolgen. Johnson is een voorstander van het vertrek uit de EU.

Vierde stemming

Begin juni komt er een vierde stemming over het Brexit-akkoord. De kans dat het voorstel het haalt is klein en een no-deal scenario blijft voor de Britse parlementariërs onaanvaardbaar. Met dit in gedachte, blijven er volgens de premier nog twee opties over: het annuleren van Brexit of het houden van nieuwe verkiezingen.

De ‘Brexit-soap’ gaat vooralsnog verder. Begin juni met de stemming wordt er weer meer bekend.
To be continued…

Bron: Nu.nl

23 mei 2019 at 16:01