+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Het Algemene Preferentieel Systeem: van FORM A naar de REX-status
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Het Algemene Preferentieel Systeem: van FORM A naar de REX-status

Status REX (Registered Exporter) 1 juli 2018

Kunt u nog steeds het lagere importtarief van bepaalde APS-landen gebruiken vanaf 1 juli 2018?

Om een korting op rechten te kunnen bewerkstelligen, moet de oorsprong van de goederen overeenstemmen met de gesloten overeenkomst tussen de EU en de Algemene Preferentieel Systeem-landen (APS-landen). Vanaf begin 2017 wordt Form A (of factuurverklaring) vervangen door een zelfcertificeringsprogramma voor geregistreerde exporteurs (het REX-systeem). Exporteurs in APS-landen kunnen een "Attest van oorsprong" verstrekken.

Het REX-systeem is in de APS-oorsprongsregels opgenomen en terug te vinden in de wijzigingsverordening (EU) nr. 1063/2010. Op 1 januari 2011 is de toepassing van het REX-systeem uitgesteld tot 1 januari 2017, om de APS-begunstigde landen voldoende tijd te geven om de nieuwe regels te implementeren. Met de introductie van REX trad er wereldwijde een overgangsperiode inwerking. De wereldwijde overgangsperiode van het huidige systeem is gestart op 1 januari 2017 en gaat tot uiterlijk 30 juni 2020 duren.

Voor sommige landen is de overgangsperiode al geëindigd op 1 juli 2018. Voor goederen geïmporteerd uit deze landen is een verlaging van de rechten door middel van een FORM A of een factuurverklaring niet meer mogelijk, wanneer de documenten na de overgangsperiode zijn uitgegeven. Op de website van de Europese Commissie vindt u een overzicht van de landen die het REX-systeem per juli 2018 hebben geïmplementeerd of hadden moeten implementeren.

Implementatie van het REX-systeem kan niet met terugwerkende kracht worden uitgevoerd.

Meer informatie

Meer informatie is terug te vinden op de website van de Kamer van Koophandel.

Bron: VNO NCW, ECHO nr. 42

30 jul. 2018 at 13:00