+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Gevolgen Kenia na het niet ratificeren van het Economisch Partnerschapsakkoord (EPA)
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Gevolgen Kenia na het niet ratificeren van het Economisch Partnerschapsakkoord (EPA)

Het is niet gelukt om een Economisch Partnerschapsakkoord (EPA) te concluderen tussen de EU en de 5 landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). De meeste landen blijven tariefvrij en quotavrij exporteren. Kenia zal echter terugvallen op het minder gunstige Algemeen Preferentieel Stelsel regime (APS). Onder het APS kan Kenia niet langer tariefvrij en quotavrij exporteren, hoewel het APS regime gunstiger is dan het standaard MFN tarief. Het APS is een preferentieel markttoegangsregime dat onder bepaalde voorwaarden eenzijdig wordt toegekend aan ontwikkelingslanden.

Gevolgen voor bedrijven

Voor veel producten uit Kenia zullen weer douanetarieven verschuldigd zijn, behoudens enkele uitzonderingen. Een volledig overzicht van de geldende tarieven per 1 oktober kunt u vinden op de EU’s Export Helpdesk. Ook zijn er verscheidene documenten nodig bij de Europese grens, waaronder een oorspongscertificaat ‘GSP Form A’, een commerciële factuur, douanewaarde verklaring, vrachtdocumenten, verzekeringspapieren, een paklijst en een enkel administratief document.

Het APS tarief zal blijven gelden totdat er overeenstemming is tussen de EAC en de EU over een EPA of totdat Kenia zo ver is ontwikkeld dat ze onder het reguliere EU-MFN tarief vallen. De onderhandelingen voor een EPA tussen de EU en de EAC zijn vergevorderd en hopelijk bijna afgerond, waarmee de export vanuit Kenia weer tariefvrij en quotavrij wordt.

Bron: ECHO

02 okt. 2014 at 12:00