+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Fraude via banktransacties in China
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Fraude via banktransacties in China

Phishing, hacking, fraude en andere vormen van cybercriminaliteit nemen toe in een steeds verder ontwikkelende digitale zakenwereld. Het postennetwerk in China ontvangt steeds vaker fraudemeldingen van Nederlandse ondernemers. Ze zijn slachtoffer van fraude via elektronische betalingen en banktransacties.

Werkwijze

De fraudeurs gaan zeer geraffineerd te werk. Ze hacken het e-mailverkeer tussen het Nederlandse bedrijf en de Chinese zakenpartner. Fraudeurs volgen het e-mailverkeer tussen de bedrijven. Zodra zaken wordt gedaan doet de fraudeur zich naar het Nederlandse bedrijf voor als de Chinese zakenpartner. Via e-mail vraagt de fraudeur om de betaling over te maken naar een nieuw rekeningnummer. Als het bedrijf het geld overmaakt, blijkt dit rechtstreeks te zijn overgeboekt naar de bankrekening van de fraudeurs.

Controle

Als een bedrijf zijn bankgegevens wijzigt, is voorzichtigheid geboden. Neem altijd telefonisch contact op met de zakenpartner om te achterhalen of het gewijzigde rekeningnummer klopt. Controleer dit op verschillende documenten.

Aangifte bij de politie

Doe aangifte wanneer u vermoedt dat er geld is overgeboekt naar een rekeningnummer van een fraudeur. De gedupeerde Chinese zakenpartner kan in dit geval aangifte doen bij de lokale Public Security Bureau (PSB). Het is raadzaam om zo spoedig contact op te nemen met een advocaat. U kunt zo bekijken welke stappen u kunt nemen. Het postennet kan u een lijst met advocaten toesturen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met het Nederlands consulaat-generaal te Shanghai.

Bron: AgentschapNL

16 dec. 2013 at 15:30