De export van bier naar China stijgt in een adembenemend tempo. In 2009 ging het om niet meer dan 1,9 miljoen dollar, maar sindsdien verdubbelt de export bijna elk jaar. In 2013 ging het al om 22 miljoen dollar (20 miljoen euro). Vorig jaar ging het harder dan ooit: een verdrievoudiging tot 66 miljoen dollar, zo blijkt uit cijfers van VN-databank Comtrade.
Inmiddels beloopt de export naar China al bijna 4 procent van de totale Nederlandse bierexport. Enkele jaren geleden was China nog een verwaarloosbare afnemer. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat iets lagere cijfers hanteert voor de export naar China, zet het land nu op de zevende plaats van exportmarkten, nog net na Canada en België.
Waar de recente exportexplosie precies aan is te danken, is niet duidelijk. Heineken zegt nauwelijks naar China te exporteren. 'We hebben daar zelf een brouwerij', aldus een woordvoerder. De organisatie van bierbrouwers Nederlandse Brouwers zegt geen cijfers te hebben over export naar bepaalde landen en kan geen toelichting geven. Grolsch was niet bereikbaar en Bavaria reageerde niet op vragen.
Heineken
Dat Chinezen Nederlands bier op prijs stellen, was vorig jaar al gebleken. Flesjes Heineken werden massaal opgekocht in supermarkten en gingen naar China. Chinezen hechten zeer aan voedingsmiddelen die in het Westen zijn gemaakt. Bovendien heeft Heinekens flesje een schroefdop, waardoor hij hersluitbaar en dus hervulbaar is. Chinese restaurants zouden het Heineken flesje op tafel zetten met goedkoop Chinees bier er in.
Maar dat kan niet het verhaal zijn, want ook voor de Belgen is China dé exportmarkt in opkomst. Vorig jaar was de China-export drie keer zo groot als in 2013. Over een periode van elf jaar was er een jaarlijkse groei van gemiddeld 70 procent.
Op de ranglijst van niet-Europese exportmarkten voor Belgisch bier prijkte China in 2008 op een bescheiden vijftiende plaats. Vorig jaar op de derde plaats, met 16,7 miljoen liter. Nog één keer ruim verdubbelen en China is voor de Belgen nummer twee, na de VS. Voor Duitsland hetzelfde verhaal. De export naar China vertwintigvoudigde sinds 2008.
Record
Nederlandse brouwerijen exporteerden vorig jaar voor 1,6 miljard euro bier, een groei van 4 procent, zo meldde het CBS vrijdag.
Dat record hebben de brouwers vooral te danken aan de inflatie. De prijs van het geëxporteerde bier is gestegen van 76 cent per liter in 2008 tot 84,6 cent in 2014. In hectoliters gemeten blijven de bierexporteurs nog altijd onder het niveau van superjaar 2008. Toen exporteerden ze 1.894 miljoen liter. Vorig jaar steeg het volume weliswaar fors, met 5,7 procent, maar het bleef minder dan in 2008: 1.877 miljoen liter.
Het is de export naar niet-Europese landen waar sinds 2008 de klad in zit. In 2008 ging nog meer dan 65 procent van de export naar landen als de Verenigde Staten, Rusland en naar Afrika. Sindsdien daalde het aandeel 'verre export' elk jaar, tot het in 2013 nog net 60 procent was. Vorig jaar steeg het percentage voor het eerst weer iets.
De VS is met afstand de belangrijkste exportbestemming, met 37 procent van onze totale bierexport. Daarna komen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De export naar de VS daalde vorig jaar wel, met 4 procent naar 599 miljoen euro.
Mexico
Decennialang was Nederland de grootste exporteur ter wereld, maar sinds 2010 is dat Mexico, vooral dankzij de snel stijgende export naar de Verenigde Staten. Mexico's export is nu al 12 procent groter dan de Nederlandse. Daarbij kan als verzachtende omstandigheid worden aangevoerd dat een van de twee grote Mexicaanse exporteurs Heineken is, met merken als Tecate, Sol, Carta Blanca en Dos Equis. In maart kondigde Heineken nog aan een half miljard euro te investeren in de bouw van een nieuwe brouwerij, vlak tegen de Amerikaanse grens.
Ook de Belgische export groeit veel harder dan de Nederlandse. Sinds 2005 groeide de waarde van hun bierexport met 90 procent, die van Nederland slechts 30 procent. In 2005 was de Nederlandse export nog dubbel zo hoog als de Belgische. Nu is die 'nog maar' 40 procent hoger.
Bron: Telegraaf