+31(0)884321888
[javascript protected email address]
EUR.1 Certificaat: De feiten op een rij
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

EUR.1 Certificaat: De feiten op een rij

Met enige regelmaat krijgt het customer service team van Exportdocumenten.com vragen over een EUR.1 Certificaat. Er zitten veel voordelen aan een EUR1 certificaat. We leggen u daarom graag nogmaals het doel van dit document is. Ook de eisen waaraan u dient te voldoen bij aanvraag op Exportdocumenten.com.

Doel van een EUR.1 Certificaat

De Europese Unie heeft met een aantal landen en groepen van landen vrijhandelsakkoorden gesloten. Door deze vrijhandelsakkoorden kan er in het land van bestemming met een EUR.1 Certificaat korting of vrijstelling op de invoerrechten worden verkregen; preferentie genaamd.

De vrijhandelsakkoorden zijn over het algemeen tweezijdige akkoorden. Dit betekent dat de verdragspartners, elkaar over en weer tarief preferenties toekennen.

Hoewel het geen verplicht document is, vindt uw klant het vaak erg belangrijk een EUR.1 Certificaat te ontvangen, gezien de financiële voordelen die ermee gepaard gaan.

Heeft de zending een waarde van € 6.000,- of minder? In dit geval voldoet een factuurverklaring. Meer informatie over een factuurverklaring, vindt u hier.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor het aanvragen van een EUR.1 Certificaat is dat de goederen van ‘preferentiële oorsprong’ moeten zijn. Dat wil zeggen dat de goederen preferentiële EU oorsprong moeten hebben.

De wijze waarop dit kan worden aangetoond, is afhankelijk van uw rol als aanvrager:

Bent u producent?

  • U dient te voldoen aan de eis die is vastgelegd in de overeenkomst met het land van bestemming. Vaak dient u een percentage EU bestandsdeel te kunnen aantonen middels een kostprijscalculatie. Om de daadwerkelijke eis te kunnen bepalen is de goederencode van het product van belang. Weet u deze niet? Deze kunt u opvragen bij de douane.

Bent u handelaar?

  • U dient bij uw leverancier een ‘leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong’ aan te vragen. Staat deze op uw inkoopfactuur? U heeft in dit geval de inkoopfactuur nodig als bewijslast.


Bent u expediteur?

  • In dit geval is het afhankelijk van de hoedanigheid van het bedrijf waarvoor u een EUR.1 Certificaat aanvraagt. De eisen zijn gelijk aan de producent of de handelaar zoals hierboven beschreven.

EUR.1 Certificaat aanvragen via Exportdocumenten.com

Via Exportdocumenten.com is het mogelijk om een EUR.1 Certificaat aan te vragen.

Middels onze 3 verschillende service levels, bepaalt u zelf hoeveel ondersteuning u wenst te ontvangen van ons customer service team.

Full Service

Het customer service team helpt u gedurende het hele orderproces. U kunt ons te allen tijde bellen of mailen, wij kijken met u mee bij het invullen van uw aanvraag en u heeft recht op een kwartier consultancy van onze specialist. Erg prettig wanneer u niet weet welke bewijslast u nodig heeft, of niet weet hoe deze documenten ingevuld moeten worden.

Daarnaast is Full Service ook aan te raden wanneer u bijvoorbeeld een zending heeft met een hoge waarde of een spoedzending. Door te kiezen voor Full Service wordt u immers volledig ontzorgd en beperkt u de risico's dat er onverhoopt iets mis gaat.

Wij controleren zowel uw aanvraag als uw bewijslast op juistheid en volledigheid voordat wij deze doorzetten naar de Kamer van Koophandel en hebben telefonisch contact met u wanneer er iets niet juist is of informatie ontbreekt.

Verder onderhouden wij voor u het contact met de Kamer van Koophandel, zodat u er zelf zo min mogelijk omkijken naar heeft en de documenten zo snel mogelijk gereed zijn.

Comfort

Ook bij comfort staan wij voor u klaar bij vragen en voor advies. U vult de aanvraag zelfstandig in. Zodra u de aanvraag heeft ingediend, controleren wij deze nog op volledigheid en juistheid. Wij stellen vast of correcte bewijslast is meegestuurd, indien van toepassing.

Mocht er iets niet correct zijn ingevuld of ontbreken, informeren wij u hierover per mail.

Verder onderhouden wij voor u het contact met de Kamer van Koophandel, zodat uw documenten zo snel mogelijk gereed zijn.

Self Service

Bij Self Service bieden wij u in principe enkel de digitale koppeling met de Kamer van Koophandel. U vult zelfstandig uw aanvraag in en verlangt hierbij geen extra controle van ons customer service team.

Wij zetten uw aanvraag één-op-één door naar de Kamer van Koophandel en hebben enkel contact per mail, wanneer de Kamer van Koophandel uw aanvraag afkeurt.

U bent zelf verantwoordelijk voor de afstemming met de Kamer van Koophandel indien nodig.

Het EUR.1 Certificaat geldig maken bij de douane

Nadat het EUR.1 Certificaat is goedgekeurd door de Kamer van Koophandel, sturen wij deze op naar het door u opgegeven bezorgadres.
Met de twee EUR.1-formulieren die u van ons heeft ontvangen (Groen origineel en Douane exemplaar) moet nog een bezoek worden gebracht aan de Douane. Dit dient u zelf te verzorgen. U heeft hiervoor ook een Uitvoeraangifte nodig. De Douane behoudt het tweede formulier van het EUR.1 document dat voor hen bestemd is en plaatst op het origineel een visum in vak 11. Nu is het EUR.1 geldig en kan deze worden gebruikt door de importeur in het land van bestemming

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, stuurt u dan een e-mail naar info@exportdocumenten.comof bel naar 0314-354865.

31 aug. 2017 at 13:12