Gastblog Elceco - Onlangs publiceerden we een item over een aantal nieuwe pagina's op onze website over de Letter of Credit. We starten nu met een blogreeks waarmee we verder ingaan op dit internationale betaalmiddel. In deze eerste blog lichten we het ontstaan ervan toe, benoemen we de ontwikkelingen en geven we meer uitleg over de betrokken partijen bij een L/C.
Het ontstaan van de L/C
Het gebruik van Letters of Credit kent een behoorlijke geschiedenis. Het kenmerkt zich met name door de ruime mogelijkheden door internationaal erkende regels en procedures. De ICC (International Chamber of Commerce) stelde de eerste regelgeving vast en voegde deze samen in de eerste UCP (Uniform Customs and Practice for Documentary Credits), begin jaren 30. Door het ontstaan en opzetten hiervan, creëerden commerciële banken een vrijwillig kader om het wereldwijd op transacties toe te passen.
Aan het begin van de 70’er jaren werd SWIFT (het internationale communicatieverkeer tussen financiële instellingen) opgericht, met de functie dat banken gegevens elektronisch konden uitwisselen en kosten beheersbaarder konden maken.
Veranderingen
De rode draad is door de jaren onveranderd gelijk gebleven, namelijk het internationaal zakendoen waarbij (minimaal) 4 partijen betrokken zijn in de zin van koper, verkoper, openende- en adviserende bank.
De veranderingen zijn met name zichtbaar in de manier van ontvangst van de L/C en het verwerken en aanbieden van documenten. In het begin als fysieke brief, of telex, tegenwoordig per mail, via gekoppelde systemen met de bank en toch ook nog klassiek per post.
Doordat de informatisering de wereldwijde communicatie steeds sneller en efficiënter maakt, kunnen processen sneller verlopen dan voorheen. Koper en verkoper schakelen snel met elkaar per mail of telefoon.
Het verzoek om een L/C in te zetten
Steeds vaker worden wij benaderd door ondernemers die hun exportorders enkel doen op basis van vooruitbetalingen, maar nu zelf vanuit de kopende partij benaderd worden met het verzoek om een L/C in te zetten omdat het vanuit overheidswege in hun eigen land zo is bepaald.
Het gebruik van L/C’s werd voorheen absoluut vermeden, want dit was vooral ingewikkeld, was al eens misgegaan of gaf vooral veel rompslomp. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn, het kan juist enorm veel kansen bieden. Daar gaan we in een later blog verder op in. Eerst geven we wat meer duidelijkheid rondom de betrokken partijen bij het proces van een L/C.
Betrokken partijen bij een Letter of Credit
De koper
Deze is voornamelijk gevestigd in regio’s zoals het Midden-Oosten, Verre Oosten en Afrika. De koper is de initiatiefnemer van het L/C-proces door naar zijn bank te gaan met het verzoek om een L/C te openen. De koper gaat de verplichting aan om het geld van de transactie vast te laten zetten bij zijn bank, zodat dit ter beschikking staat van de verkoper.
De openende bank
Dit is de bank van de koper en het woord zegt in feite al wat de strekking is. Zij openen een L/C ten gunste van de verkopende partij, de exporteur. Daarbij blokkeren zij het bedrag van de transactie van de kopende partij. Zij sturen via SWIFT bericht naar de bank van de verkopende partij om het proces naar de volgende stap te brengen.
De adviserende bank
Dit is de bank van de verkoper. Zij ontvangen het SWIFT bericht van de openende bank en bekijken het L/C vanuit het financiële oogpunt. Zij informeren de verkoper door hen de L/C te sturen, samen met een voorbrief waarin zij extra aspecten weergeven die betrekking hebben op mogelijkheden of eventuele risico’s van deze transacties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sanctiebeleid en witwassen.
De verkoper
De exporteur dient samen met de koper tot een voor beide partijen werkbaar L/C te komen. Dit is veelal een korte samenvatting van het verkoopcontract waarin de belangrijkste punten worden benoemd die uitgevoerd moeten worden door verkopende en/of kopende partij, afhankelijk van de L/C. Regelmatig stemmen koper en verkoper samen al een concept L/C samen voordat de koper hiermee naar zijn bank gaat. Hiermee besparen beide partijen vaak veel tijd en geld voorafgaand aan het L/C-proces bij de banken en komen mogelijke issues tijdig naar voren.
Gastblog
Dit was een gastblog van Marloes Wittebroek van Elceco. Wil je meer weten na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met Marloes door te mailen naar m.wittebroek@elceco.com of bel 06-53649871.
Lees ook andere blogs in deze blogreeks
- Veelgestelde vragen rond de Letter of Credit (december 2021)
- Waar moet je op letten bij het opmaken van documenten onder L/C (september 2021)
- Hoe werkt een Letter of Credit? (juni 2021)
- Een Letter of Credit is niet ingewikkeld (maart 2021)