+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Een derde werkgelegenheid door export
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Een derde werkgelegenheid door export

In 2012 bedroeg de werkgelegenheid door de uitvoer van goederen en diensten 2,2 miljoen voltijdbanen. Dat is een derde van de totale werkgelegenheid in Nederland. Ongeveer 62 procent hiervan zit in de exporterende bedrijfstak en 38 procent is werkgelegenheid in de toeleverende sectoren.

Export bezorgt exporteurs en toeleveranciers werk

De werkgelegenheid door export zit vooral bij de exporterende bedrijfstakken. Het gaat hier om ruim 1,3 miljoen arbeidsjaren. Als bijvoorbeeld de helft van de productie in een zuivelfabriek voor de export bestemd is en de helft voor de Nederlandse markt, dan is de helft van de werkgelegenheid toegeschreven aan de export.

Daarnaast is er ook bij de toeleveranciers van de exporteurs werkgelegenheid dankzij deze export. De metaalindustrie levert bijvoorbeeld onderdelen die de auto-industrie verwerkt in exportproducten. Andere bedrijfstakken leveren bijvoorbeeld diensten zoals schoonmaak, beveiliging of boekhouding aan exporterende bedrijven. De toeleverende bedrijfstakken zijn goed voor een werkgelegenheid van ruim 800 duizend arbeidsjaren door export.

Onderverdeling Nederlandse werkgelegenheid, 2012

Lees hier het gehele artikel "Een derde werkgelegenheid door export" van het CBS.

01 mei 2014 at 14:00