+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Douane werkt aan nieuwe noodprocedure AGS
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Douane werkt aan nieuwe noodprocedure AGS

Voor het aanleveren van jouw uitvoeraangifte gebruiken wij AGS, het aangiftesysteem van de Douane. Het kan voorkomen dat het systeem niet werkt. In deze gevallen maken wij gebruik van de noodprocedure AGS. De Douane werkt aan een aantal wijzigingen in deze procedure.

De Douane verwacht eind januari een nieuwe noodprocedure voor zijn aangiftesysteem AGS te implementeren. Belangrijke veranderingen zijn het werken met nieuwe e-mailadressen en automatische auto-reply’s voor vrijgave. De verwachting is dat de bestaande procedure in stand wordt gehouden tot 1 maart 2020. Als alles volgens planning verloopt, worden noodprocedures daarna alleen geaccepteerd als deze verstuurd zijn via de nieuwe e-mailadressen.

“Het grote voordeel van de nieuwe noodprocedure AGS is dat deze werkt met automatische auto-reply’s voor vrijgave”, vertelt douaneconsultant Priscilla Keller van evofenedex. “De Douane heeft in de nieuwe procedure een reactietijd van negentig minuten bij invoer en dertig minuten bij uitvoer. Als ze in die tijd niets met jouw aangifte doen, worden de goederen automatisch vrijgegeven. Tot nu toe moet je na het verstrijken van de reactietijd zelf naar de Douane bellen. Als hun computersysteem een grote storing heeft, kom je vaak in een lange wachtrij terecht. Dat is straks dus voorbij.”

Ook voor de Douane heeft de nieuwe procedure voordelen. Dankzij de auto-reply’s kunnen zij de aangiften sneller en beter filteren en zich concentreren op de aangiften die ze fysiek willen controleren. Momenteel wordt ook gewerkt aan het verder automatiseren van de (risico)selectie van de noodaangiften.

Standaardformulier in pdf

Noodaangiften worden straks alleen nog door de Douane geaccepteerd als deze in pdf-formaat zijn verzonden naar de nieuwe e-mailadressen Douane.Noodprocedure.invoer@belastingdienst.nl en Douane.Noodprocedure.uitvoer@belastingdienst.nl. Hiervoor kun je het standaardformulier voor invoer en uitvoer gebruiken. Bijlagen kunnen verstuurd worden in de formaten pdf, txt en jpeg. Bij het indienen van een noodaangifte mag je maandkrediet niet overschreden worden. Vergeet daarom niet dit vooraf te controleren.

Bron: Evofenedex

15 jan. 2020 at 10:00