+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Column: Vuile diesels in je onderneming. Slaap zacht.
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Column: Vuile diesels in je onderneming. Slaap zacht.

De laatste weken kun je geen krant open slaan of nieuwsbericht bekijken of er volgt wel een beschouwing over het diesel-schandaal bij de Volkswagen Groep. Afgezien van een enorme financiële impact als de fabrikant veroordeeld wordt tot het vergoeden van schade aan betrokkenen, is de reputatieschade nauwelijks te overzien.

Het al dan niet vergoeden van schade kan met juridische expertise betwist worden, maar het tweede genoemde gevolg is veel meer ongrijpbaar. Hoe reageert het ‘grote publiek’ op het uitgebrachte nieuws en welke impact heeft dat op de onderneming? We zullen het in de komende jaren gaan ervaren. Ik kan u verzekeren dat veel mensen in de top van het concern sinds die tijd slecht geslapen hebben.

Wat ook interessant is bij bovengenoemd voorval, is dat allerlei meningen en conclusies al over de hele wereld verspreid worden zonder dat bekend is wie verantwoordelijk is geweest voor dit gebeuren. De CEO heeft inmiddels onder immense druk het toneel verlaten, al wordt vooralsnog aangenomen dat hij waarschijnlijk nergens vanaf heeft geweten. Iemand in zijn positie had moeten weten wat er gebeurt in zijn onderneming of had interne informatieverzorging moeten implementeren, zodat hij op de hoogte had kunnen zijn.

In de afgelopen jaren zijn er bijna wekelijks berichten in de pers verschenen betreffende het overtreden van wetgeving. Nu dat ook steeds meer Nederlandse (MKB)ondernemingen hun producten op buitenlandse markten gaan afzetten, moeten deze bedrijven zich realiseren dat ze met steeds meer wetgeving te maken hebben. Compliance wordt in andere landen niet gehandhaafd volgens het Nederlandse ‘polder principe’. Overtredingen worden met harde sancties aangepakt en mogelijk breed uitgemeten in de pers. Zero tolerance is eerder regel dan uitzondering.

Laat iedereen die moet voldoen aan wet- en regelgeving bij internationaal zakendoen gewaarschuwd zijn. “Ik wist het niet” is geen goed antwoord. Degenen die verantwoordelijk zijn of worden gehouden “hadden het moeten weten” is het enige juiste antwoord. Neem geen risico’s die nauwelijks te overzien zijn. Zakendoen is het waarborgen van continuïteit; zorgen dat verrassingen uitblijven. U goed laten informeren, o.a. met hulp van Fenedex, is daarom geen optie maar een must. “U had u immers goed kunnen laten informeren.”

Ik wens u een hele goede nachtrust toe.

Edo Bosga is voorzitter van Fenedex Global Trade Adviesraad en algemeen directeur van Pincvision en Exportdocumenten.com, specialisten in trade compliance en het digitaal aanvragen van Oorsprongscertificaten en Legalisaties.

28 okt. 2015 at 12:00