De vrijhandelsovereenkomst (CETA) tussen de Europese Unie en Canada leidt tot vrije handel van goederen en diensten en is ingegaan op 21 september j.l. Tevens stimuleert en beschermt deze handelsovereenkomst investeringen. De totstandkoming heeft tot gevolg dat er een einde komt aan de heffing van douaneverplichtingen tussen de EU en Canada. Let op: er is een uitzondering gemaakt voor bepaalde landbouw producten.
Door CETA hebben Europese bedrijven het voordeel dat 99% van de invoerrechten niet langer betaald hoeven te worden aan de Canadese douane. Dit geldt ook vica versa. Zodra CETA van kracht gaat, verdwijnen de meeste verplichtingen. Na 7 jaar komt er een einde aan alle invoerrechten voor industriële producten.
CETA maakt het makkelijker voor Europese bedrijven om tenders aan te gaan bij Canadese overheidsinstellingen en voor Europese professionals om te werken in Canada.
Om voordeel te hebben van deze overeenkomst, dient u een paar simpele stappen te ondernemen:
- Vraag een geregistreerd export nummer aan (REX) door het formulier in te vullen.
- Verstuur dit formulier naar de Nationale Douane:
Belastingdienst/ Douane
Landelijk Oorsprong Team
Postbus 3070, 6401 DN Heerlen
- Bij goedkeuring ontvangt u het REX nummer, dit geeft de mogelijkheid om de preferentiële oorsprong van het product aan te tonen door middel van een factuurverklaring op de verkoopfactuur.
- Verificatie van REX nummers is mogelijk via de REX database
De tekst die de preferentiële oorsprong van de goederen aantoont wordt hieronder weergegeven en is te downloaden via factuurverklaring (preferentieel)
Prefentiële oorsprong / Market access database
Om een factuurverklaring te kunnen gebruiken, dient u te voldoen aan de regels omtrent preferentiële oorsprong. De Market Access Database is een tool om te kunnen inzien of er invoerrechten van toepassing zijn op uw product (per HS code). Indien er invoerrechten van toepassing zijn, vindt u daar eveneens de preferentiële oorsprongsregels waaraan u dient te voldoen onder Tariffs. Houd er rekening mee dat de verplichtingen voor Canada wellicht anders zijn dan andere handelsovereenkomsten die door de EU met diverse bestemmingslanden zijn gesloten.
Preferentiële leveranciersverklaring (2015/2447)|
Aangezien de eisen voor Canada afwijken, kan dit ook de van invloed zijn op de ontvangst en afgifte van de preferentiële leveranciersverklaring. Als er een leveranciersverklaring wordt aangevraagd of afgegeven middels het CETA verdrag, zorg er dan voor dat Canada (CA) wordt genoemd op deze verklaring en dat aan de voorschriften wordt voldaan.
Hier kunt u meer informatie vinden over de (aangepaste) preferentiële leveranciersverklaring. Wilt u meer weten over de CETA, dan kunt u deze informatie vinden op de website van de Europese Commissie. Daarnaast is de gehele CETA overeenkomst hier te vinden.