+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit - voorbereiden op douaneformaliteiten
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit - voorbereiden op douaneformaliteiten

Met 142 dagen tot Brexit is er één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Hierdoor loopt u het risico op 30 maart geen zaken meer te kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk. Als u niet de juiste voorbereidingen treft én er geen overgangsperiode komt. Vraag dus een EORI-nummer aan!

De afkorting EORI-nummer staat voor Economic Operators Registration and Identification number. Het EORI-nummer wordt toegekend door de lidstaat waar de marktdeelnemer gevestigd is. Een EORI-nummer afgegeven in 1 van de lidstaten is geldig in alle lidstaten. De Nederlandse Douane informeert alle marktdeelnemers die een Nederlands EORI-nummer krijgen schriftelijk over dit nummer.

EORI-nummers worden alleen afgegeven aan een juridische eenheid. Dat heeft tot gevolg dat filialen (bedrijfsonderdelen van een juridische eenheid) geen EORI-nummer krijgen. Filialen moeten het EORI-nummer van de hoofdvestiging gebruiken.

In Brussel onderhandelen de EU en het VK nu over een mogelijke overgangsperiode en een handelsverdrag, maar bij een harde brexit is er géén overgangsperiode en merkt u de gevolgen meteen. Bereidt u daar op voor.

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat

VK verlaat EUGaan er andere douaneregels gelden. Wat dit concreet betekent? Na de Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de Unie, maar ook als u goederen uitvoert naar het VK.

U heeft het EORI nummer nodig als u douaneaangifte doet, laat doen of een vergunning bij de douane aanvraagt.

EORI-nummer aanvragen

Voor veel mkb’ers is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw. Ongeacht de aard en omvang van de handel, heeft iedere ondernemer hiervoor een EORI-nummer nodig. Het EORI-nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl/brexit. Brexit kan ernstige financiële gevolgen hebben. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan.

De doorlooptijd voor het aanvragen van een EORI-nummer bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op: 088-1566655.

Bron: Brexitloket

06 nov. 2018 at 14:02