+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: Stand van zaken sinds 11 april 2019
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: Stand van zaken sinds 11 april 2019

De 27 blijvende EU-landen en de Britse regering hebben besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk donderdag 31 oktober 2019. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk (VK) mee doet aan de Europese verkiezingen die gehouden worden tussen 23 en 26 mei. Als het VK geen verkiezingen voor het Europees Parlement organiseert en het terugtrekkingsakkoord niet heeft geratificeerd, is de Brexit-datum vrijdag 31 mei 2019.

Veranderingen in het geval van geen akkoord (no-deal)

De EU is de grootste handelspartner van het VK. Officiële Britse statistieken tonen aan dat 44% van alle Britse export bestemd was voor de EU in 2017 en 53% van de import afkomstig was uit de EU. Een harde Brexit leidt ertoe dat EU regels worden vervangen door de regels van de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organization, WTO).

Het VK wordt een zogenaamd ‘derde land’, een land buiten de EU. Deze WTO-regels houden in dat elk lid dezelfde markttoegang moet verlenen aan alle andere leden – met als uitzondering ontwikkelingslanden en landen die vrijhandelsovereenkomsten hebben gesloten. De nieuwe datum, vrijdag 1 november 2019, geeft je nog steeds de tijd om:

  • De impact op gebied van (preferentiële) oorsprong te onderzoeken wanneer je producten of materialen in het VK inkoopt.
  • Een oorsprongsproces op te stellen voor het de goederen geïmporteerd vanuit het VK.
  • Toeleveranciers in het VK voor te bereiden dat leveranciersverklaringen moeten worden vervangen door Certificaten van Oorsprong. En dit ook in je eigen proces te implementeren voor zendingen naar het VK.
  • Onderliggende bewijslast aan te leveren of te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
  • Tijdig een invoer- en uitvoeraangifteproces te implementeren.
  • Te onderzoeken of er wijzigingen zijn of het noodzakelijk is om licenties aan te vragen of dat je producten moet laten registreren.
  • De eventuele effecten te inventariseren die vertragingen aan de grens kunnen hebben, op de te exporteren of importeren producten.
  • EU oorsprong uit het VK te vervangen door een VK oorsprong, op alle documenten waar deze oorsprong op staat vermeld.
  • Te overwegen wat de beste manier van transport wordt na Brexit, zo ook het gebruik of verandering van Incoterms.

Het vereenvoudigen van handelsstromen

De Britse regering heeft aangekondigd handelsstromen niet te vertragen in het geval van een ‘no-deal’. Als de onderhandelingen succesvol uitpakken, ten aanzien van het lidmaatschap van de CTC (Common Transit Convention), na Brexit houdt dat in dat douaneaangiften niet hoeven te worden gedaan aan de grens maar op de uiteindelijke plaats van bestemming.

Nieuwe relatie met het VK

Pas na Brexit kunnen de EU en het VK over de details van hun nieuwe relatie onderhandelen. Meer duidelijkheid komt dan ook pas nadat deze fase van de onderhandelingen is afgerond. Raadpleeg daarom regelmatig de informatie omtrent Brexit op de website van de Rijksoverheid.nl.

Exportdocumenten na Brexit

Brexit brengt met zich mee dat bedrijven die voorheen geen uitvoer- of invoeraangifte hoefden te maken, hier vanaf de inwerkingtreding mee worden geconfronteerd. Gelukkig kun je daarvoor terecht in onze webshop Uitvoeraangifte.com. Maar mogelijk kun je na Brexit ook gebruikmaken van een EUR.1-certificaat. Een EUR 1-certificaat geeft de importeur in het land van bestemming recht op korting of zelfs vrijstelling van invoerrechten. Dit kan alleen worden gevraagd bij export naar landen waar de EU een vrijhandelsakkoord mee heeft gesloten. Bij onze zusterorganisatie Exportdocumenten.com kun je een EUR.1 eenvoudig bestellen. Lees hier meer over het aanvragen van een EUR.1.

TIP! Regel je het EUR.1-certificaat via Exportdocumenten.com en de uitvoeraangifte via Uitvoeraangifte.com? Bel dan met ons Customer Service team om alvast het formuliernummer van het EUR.1 te ontvangen. Het formuliernummer moet namelijk vermeld staan op je uitvoeraangifte.

Vragen?

Ons Customer Service team staat voor je klaar, op werkdagen tussen half negen en vijf.

Bron: RVO

30 apr. 2019 at 11:34