+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: laat je niet verleiden of misleiden
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: laat je niet verleiden of misleiden

In zijn maandelijkse blog deelt Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.

Nog steeds heeft het politieke ‘spel’ de overhand in de Brexit ontwikkelingen. Weliswaar heeft het Britse Parlement ingestemd met de uittreding maar er kunnen nog veel ontwikkelingen volgen die de uiteindelijke uitkomst behoorlijk gaan beïnvloeden zodat nog niemand kan aangeven waar het proces naartoe gaat. Welke publicatie u ook leest, laat u vooral niet verleiden om op basis van voorspellingen een stellige positie in te nemen.

Ondertussen voeren overheden uit de Lidstaten van de EU en uit de UK het tempo op in hun voorbereidingen op de komende grensformaliteiten die naar hun inschatting in werking zullen treden. Ervan uitgaande dat de UK geen onderdeel van de EU Douane-unie meer zal uitmaken, is de verwachting dat er FTA’s (Free Trade Agreements) worden afgesproken. Laat u vooral niet misleiden door de naamgeving van deze FTA’s: het staat niet synoniem aan vrije handel. Een FTA faciliteert handel tegen lage of geen (import)tarieven onder strikte voorwaarden. Voorwaarden worden vaak gesteld aan de origine van het product. Het voldoen aan die voorwaarden is alleen in selecte situaties mogelijk en om in aanmerking te komen voor de regeling moet aan complexe voorwaarden worden voldaan. Met andere woorden: er is niets vrij aan een FTA!

Helaas is het ook voor mij niet mogelijk om een meer rooskleurig vooruitzicht te schetsen. Ik blijf herhalen dat de behoefte aan duidelijkheid enorm is. Voor iedereen die met de handel tussen de EU en UK van doen heeft. Prettig om te weten dat ongeacht welke duidelijkheid uiteindelijk geboden wordt, wij er klaar voor zijn.

Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel en goedkoop. Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!

01 nov. 2019 at 13:39