+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit is een feit!
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Brexit is een feit!

Sinds middernacht is het VK (Verenigd Koninkrijk) geen lid meer van de EU (Europese Unie). De Britten zijn na 47 jaar uit de Europese samenwerking gestapt. Ze zijn daarmee officieel geen lid meer van de EU. Toch veranderd er op dit moment nog niet veel. Want tot 31 december dit jaar zitten we in een transitieperiode.

Deze transitieperiode houd in dat het VK zich nog blijft gedragen als een lidstaat:

  • het betaalt mee aan het EU-budget;
  • blijft lid van de interne markt en de douane-unie;
  • houdt zich aan alle EU-regels.

Die transitieperiode is bedacht om het VK en de EU de kans te geven een akkoord over de toekomstige relatie te sluiten. Dat moet in de komende elf maanden gebeuren. Dat dit een uitdaging gaat zijn, is terug te zien in het overzicht van handelsverdragen in de bijgevoegde afbeelding.

Waarom is dat zo ingewikkeld?
Beide partijen willen veel en gemakkelijk zaken met elkaar blijven doen, zonder importtarieven, quota en andere handelsbarrières. Dat gaat prima als je je aan dezelfde regels houdt, zoals binnen de EU gebeurt. Maar de Britten hebben al aangekondigd dat zij in de toekomst willen afwijken van de EU-regels. Dat maakt het meteen een stuk gecompliceerder.

De term die we veel gaan horen is level playing field, een ‘gelijk speelveld’. Dat zal een van de heikelste punten worden bij de handelsgesprekken: want als de Britten mogen afwijken van de regels, kunnen bedrijven op het Europese vasteland daar concurrentienadeel van ondervinden. Dat wil de EU voorkomen.

Als het niet lukt, krijgen we dan weer uitstel?
Dat kan. Hoe gedetailleerd het akkoord, hoe langer de onderhandelingen zullen duren. En dus is het mogelijk dat we eerst een zeer dun verdrag krijgen, met alleen de hoognodige afspraken over handel en veiligheidsbeleid. De rest zou in de jaren erna uitonderhandeld moeten worden.

Maar echt uitstel is dus ook een optie: de transitieperiode kan worden verlengd met een of twee jaar, maar dat moet al voor 1 juli worden besloten. Dat gebeurt niet als het aan Boris Johnson ligt: hij hamert erop dat er geen sprake kan zijn uitstel: op 31 december is het klaar, met of zonder deal. Of hij dat volhoudt valt te bezien.

Mochten beide partijen er niet in slagen het eens te worden, dan stevenen we eind dit jaar opnieuw af op een no deal-brexit. Als er op 31 december geen akkoord ligt dan treden automatisch de regels van de Wereldhandelsorganisatie in werking. Dat betekent dat we te maken krijgen met importtarieven en grenscontroles op goederen en dan is chaos aan de grens en in de havens ineens heel denkbaar.

Die deadline van 1 juli?
Onder druk wordt alles vloeibaar? De deadline is wettelijk vastgelegd, maar als alle 27 lidstaten en het Verenigd Koninkrijk op het laatste moment toch de transitieperiode willen verlengen, dan vinden ze daar waarschijnlijk wel een manier voor. In het brexitproces zijn weinig dingen met zekerheid te zeggen, maar de afgelopen vier jaar hebben we een ding geleerd: alles duurt altijd langer dan wordt aangekondigd. Fase 2 van de brexit kan nog wel eens jaren gaan duren: brexit is een proces, geen gebeurtenis.

Douane uitvoeraangiften eenvoudig en snel geregeld

Hoewel er nog niets zeker is, is het beste advies om je voor te bereiden op het ‘slechtste scenario’. Met een no deal-Brexit gaan na 31 oktober alle douaneformaliteiten in, zoals bij ieder ander derde land. Bij een uittreding met deal komt er een overgangsperiode en wordt er later pas bekend welke douaneverplichtingen er aan de grens bijkomen.

De conclusie blijft dat je niet wilt dat klanten straks langer dan nodig op hun goederen moeten wachten of dat de kwaliteit van je kwetsbare zending hierdoor verslechtert. Bij ons kun je direct aan de slag. Wij hebben de benodigde connectie met de douane. Maak nu een gratis account aan en in 5 eenvoudige bestelstappen heb je je uitvoeraangifte(n) geregeld. Geen douanekennis in huis? Bel ons gewoon bij vragen, wij helpen je graag!

Bron: AD.nl

01 feb. 2020 at 08:30