In zijn maandelijkse blog deelt Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.
Het lijkt erop dat beleidsmakers er belang bij hebben om problemen groter te maken dan ze werkelijk zijn. Ondernemingen denken niet in problemen, maar in oplossingen. Dat is hun bestaansrecht, daarom zijn ze succesvol. Internationaal zakendoen vergt veel flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen om nieuwe markten te betreden en klanten in het buitenland tevreden te houden.
Zo heeft iedere leverancier in Nederland natuurlijk al lang overlegd met hun afnemer(s) in het Verenigd Koninkrijk (VK) op welke wijze ze gaan reageren op gevolgen van Brexit. Dat de maatregelen anders zijn bij een deal of no-deal scenario is duidelijk, maar minder relevant want dé oplossingen zijn al bedacht. De afnemer(s) in het VK zijn gerustgesteld dat de leveringen van Nederland als vanouds gecontinueerd zullen worden. Mocht dat leiden tot vertraging en/of hogere kosten dan zijn daarvoor ook al afspraken gemaakt. Er is géén probleem.
Zo wil ook de overheid een probleem aanpraten betreffende de afhandeling van goederen bij de douane in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Veel ondernemingen die handelen met afnemers in het VK zijn niet bekend met douaneprocessen. Ook daar is dé oplossing al voor bedacht: Uitvoeraangifte.com. Net zo eenvoudig als online bankverkeer tussen beide landen, kan een Nederlandse onderneming online een exportaangifte bij de Nederlandse douane indienen. Technologie maakt het mogelijk om ingewikkelde processen online eenvoudig af te handelen. De Britse afnemer verzorgt de importaangifte bij de Britse douane aldus wordt aan alle douaneformaliteiten voldaan. Er is géén probleem.
Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel, goedkoop.
Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!
Overzicht blogreeks:
- Brexit: denk in kansen, vertrouw op de export! (Februari 2019)
- Brexit: make up your mind! (Maart 2019)
- Brexit: politiek theaterstuk, maar blijf geen toeschouwer (April 2019)
- Brexit: nieuwe definitie van maatschappelijk belang? (Mei 2019)
- Brexit: de vernietigende werking van langdurige onzekerheid (Juni 2019)
- Brexit: geen reden tot paniek, de oplossingen zijn al bedacht (Juli 2019)
- Brexit: gaat het ervan komen? Een einde aan de onzekerheid? (September 2019)
- Brexit: laat je niet verleiden of misleiden (November 2019)
- Brexit: handelsverkeer in het ongewisse (December 2019)
- Brexit: overheid dringt ondernemingen aan om voorbereid te zijn (Februari 2020)
- Brexit: COVID-19 perikelen (April 2020)
- Brexit: doe-het-zelf-compliance (Juni 2020)
- Brexit: business as usual (September 2020)
- Brexit: deal or no-deal? What's the difference? (Oktober 2020)
- Brexit: what's driving the EU on rules of origin? (November 2020)